Akib İhracatçıları Yeni Pazarlara Açılacak
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) koordinatör başkanlığına seçilen Bülent Aymen, ihracat yaptıkları bölge ülkelerdeki sıkıntıların geçmesini bekleme lüksleri olmadığını belirterek, alternatif pa...
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) koordinatör başkanlığına seçilen Bülent Aymen, ihracat yaptıkları bölge ülkelerdeki sıkıntıların geçmesini bekleme lüksleri olmadığını belirterek, alternatif pazarlar için yol haritalarının hazır olduğunu bildirdi.
AKİB bünyesindeki Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, AKİB’in yeni koordinatör başkanı oldu. 2000-2001 ve 2008-2009 yıllarında da aynı görevde bulunan Aymen, aynı zamanda Türkiye ihracatçılar Meclisi’nde (TİM) 2008 yılından itibaren yönetim ve denetim kurulu üyeliği ile TİM Lojistik Konseyi’ne de başkanlık yapıyor.
Koordinatör başkanlığa seçilmesinin ardından yazılı bir açıklama yapan Aymen, yeni dönemde gerçekleştirecekleri çalışmalar ve hedefleri ile ilgili bilgiler verdi. Merkezi Mersin’de bulunan AKİB’in, bünyesinde 8 ayrı ihracatçı birliği ile 6 binden fazla üyeye hizmet verdiğini anımsatan Aymen, Adana, Antakya, Kayseri, İskenderun ve Karaman’da irtibat büroları bulunan AKİB’in, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 13 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye ekonomisine ve ihracatına önemli katkıda bulunduğunu vurguladı. Özellikle 2023 yılı için hükümetin ihracat hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracatta AKİB’in hedeflediği rakamın 50 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Aymen, “Bölge olarak lojistik avantaja sahip olduğumuz ve birçok ayrı sektörde bölge ihracatımızın pazar hakimi olduğu Suriye, Irak, Rusya, Ukrayna, Mısır ve Libya gibi ülkelerde yaşanan jeopolitik risklerin, üyemiz üzerinde yarattığı tahribatlar giderek artmaktadır. Bizim, bu ülkelerdeki siyasi karışıklıkların düzelmesi için dua etmekten başka yapacak çok işimiz var. Bu ülkelerdeki sıkıntıların geçmesini bekleme lüksümüz yok” dedi.
“YOL HARİTASI ÇIKARIYORUZ”
İhracatçının önünü açmak için yapacakları çalışmaları aktaran Aymen, öncelikle bölgede yüksek katma değerli ihracata odaklanmak ve inovasyon açığını kapatmak için çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, bölgeye yüksek katma değerli yatırım çekmek ve inovasyon kültürünün yerleştirilmesi için TİM’in önderliğinde yapılan Anadolu inovasyan toplantılarının Mersin ayağını düzenlemek için çalışmalar yapacaklarını anlatan Aymen, “Ayrıca başkanlığım döneminde bölge ihracatçısı olarak, alternatif pazar arayışı yanında mevcut pazarlarımızdaki teknik engellerin kaldırılması için bir yol haritası çıkarıyoruz. Bu dönemde AKİB bünyesindeki birlikler olarak, İskandinav ülkeleri, Fas, Cezayir, Irak, Güney Kore, Hindistan, Suudi Arabistan gibi ülkelere yapacağımız ticaret heyetleri kesinleşmiş durumda. Diğer potansiyel ülkeler için de araştırma ve çalışmalarımız devam etmektedir. AKİB olarak her yıl düzenlediğimiz, milli katılım fuarlarımızı da artırarak devam ettirme niyetindeyiz. Yine bu dönemde ihracat sektöründe üretimde ve operasyondaki nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere AKİB AKADEMİ altında genel dış ticaret eğitimleri ve ihtiyaca yönelik olarak spesifik eğitimler düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.