21. Gapshoes Ve 3. Trikonfex Fuarları Açıldı
Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) destekleriyle düzenlenen ‘’21. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)’’ ile ‘’3. Triko, Triko İpliği, Konfeksiyon ve Teknolojileri...
Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) destekleriyle düzenlenen ‘’21. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı (GAPSHOES)’’ ile ‘’3. Triko, Triko İpliği, Konfeksiyon ve Teknolojileri Fuarı (TRİKONFEX)’’, düzenlenen törenle aynı anda açıldı.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Gaziantep’in sanayileşmesine paralel olarak bir fuarlar şehri olma yolunda da emin ve kararlı adımlarla ilerlediklerini, bugün de iki fuara birden ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Ayakkabıcılığın Gaziantep’te baba mesleği olduğunu, bir zamanlar tamamen el işçiliğine dayanan sektörün günümüzde modern sanayi sitelerinde makinalarla üretim yaptığını anlatan Konukoğlu, şu anda Sanayi Odası’na kayıtlı 150 firma bulunduğunu, imal edilen ayakkabıların yurtiçi piyasanın yanı sıra, yurt dışında başta Ortadoğu olmak üzere Türk Cumhuriyetleri, Avrupa ve Afrika ülkelerine ihraç edildiğini belirtti. Gaziantep’in ayakkabı ihracatının artış gösterdiğini ifade eden Konukoğlu, "Türkiye’nin ayakkabı ihracatında şehrimiz 2010 yılında yüzde 11,7 pay alırken, 2014 yılında bu oran yüzde 14,8’e yükseldi. Türkiye’den geçen yıl gerçekleştirilen toplam 719 milyon dolarlık ayakkabı ihracatının 107 milyon dolarlık bölümünü Gaziantep yaptı’’ dedi.
Türkiye’de ayakkabı sektörünün ithalat kıskacında bulunduğuna işaret eden Konukoğlu, özellikle Uzakdoğu ülkelerinden yapılan kalitesiz ve sağlıksız ayakkabı ithalatının denetim altında tutulmaya devam edilmesi gerektiğini kaydetti. GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep’in tekstil sektörünün en önemli kalemlerinden olan triko ipliği, konfeksiyon ve kumaş ürünlerinde de önemli bir merkez olduğuna vurgu yaptı. Gaziantepli triko firmalarının geçen yıl 72 milyon dolarlık ihracat yaptığını bildiren Konukoğlu, ‘’Triko sektörünün ivmesi yüksek. Ortadoğu pazarına, Türk Cumhuriyetleri’ne yakınlığımız dolayısıyla bu sektörün önümüzdeki dönemde çok daha başarılı olacağına inanıyorum’’ ifadelerini kullandı.
’’BÜYÜMENİN KIYMETİNİN BİLİNMESİ GEREKİYOR’’
Fuar açılışlarından her zaman heyecan duyduğunu belirten Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, konuşmasına dün vefat eden mucit makine ustası Mennan Aksoy’u rahmetle anarak başladı. Koçer, ‘’Mennan usta, Gaziantep’in hafızalarında yaşamaya devam edecek’’ dedi.
Seçimlerin bir demokrasi şöleni olduğunu, seçim sonucunda milli iradenin tecelli ettiğini kaydeden Koçer, AK Parti misyonunun önümüzdeki günlerde de ülkenin geleceği ve siyasi-ekonomik kazanımlarını korumak açısından önemli sorumluluk örneği göstereceğini belirtti. Türkiye’nin bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarına değinen Koçer, ‘’Türkiye ekonomisi 22 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Bu ülkenin hiçbir zaman ekonomik koşullarda sıkıntı yaşamasını arzu etmeyiz. Yüzde 1,6-1,8 beklenen ilk çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 2,3 gelmesinden büyük memnuniyet duydum. Tüm çevresel faktörlere rağmen, ihracat pazarlarındaki sıkıntılara rağmen yüzde 2,3 büyüme çok değerlidir. Bu büyümelerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum. Avrupa ülkelerindeki büyüme, Türkiye’deki büyüme rakamlarının gerisinde kalıyor. Bu büyümenin devamını sağlayacak bir uzlaşmanın, bir gelecek planlamasının da en kısa zamanda yapılmasını yürekten diliyorum’’ diye konuştu.
Nejat Koçer, Gaziantep’in her zaman Türkiye’nin iki katı büyüdüğünü de vurguladı.
MENNAN USTA’NIN ADI OKULA VERİLECEK
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da konuşmasına başlarken hayatını kaybeden Mennan Aksoy’un çok önemli bir sanayici ve çok değerli bir makine ustası olduğunu ifade ederek, isminin Gaziantep’te yapılacak bir okula verilmesi önerisini sundu. Vali Yerlikaya’nın bu önerisine davetliler alkışlayarak destek verdiler.
Gaziantepli insanların girişimci ve çalışkan olduğunu, ‘’Mennan usta ruhunun’’ şehirde her yerde bulunduğunu kaydeden Yerlikaya, organize sanayi bölgesinde bulunan kıdemli ustalardan fahri eğitmen olarak yararlanılabileceğini, böylece sanayinin ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştirilebileceğini ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in dünyada en rekabetçi 7’inci şehir olduğuna dikkati çekti. ‘’Gaziantep’in büyük bir şehirleşme kültürü ve kimliği var. Şehrin menfaatleri söz konusu olduğunda birlikte hareket etme kültürü var. Bu bize istikamet veriyor’’ diyen Şahin, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için Anadolu kaplanlarının gücünü kullanması gerektiğini vurguladı. Gaziantep’in bir üretim merkezi olduğunu dile getiren Şahin, trikotajcıların çalışma ortamını daha sağlıklı ve daha verimli hale getirmek istediklerini, Perilikaya bölgesinde triko üreticilerini bir araya toplayarak, rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.
Şahin, ayakkabı ve triko sektörüne ilişkin, ‘’Bu iki sektöre kendi çocuklarımız gibi bakıyoruz. Bize düşen neyse yapacağız, önünüzdeki engelleri gidereceğiz’’ diyerek, bu sektörlere verdikleri önemi dile getirdi.
Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Odası Başkanı Reşit Durak da konuşmasında, kendisini sürekli yenileyen ve vizyonuyla yol kateden sektörün geleceğe umutla baktığını söyledi. Fuarın önemli iş bağlantıları kurulması için firmalara fırsatlar sunduğunu belirten Durak, ‘’Daha güzel şeyler yapmak için mücadelemizi sürdürüyoruz’’ dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları gezdiler.
FUARLAR 13 HAZİRAN’A KADAR AÇIK
GSO, Gaziantep Kunduracılar Odası, KOSGEB ve Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu işbirliğiyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen GAPSHOES Fuarı’na Gaziantep’in yanı sıra Adana, Ankara, Antakya, İstanbul, Kayseri, Konya, Osmaniye, Samsun, Sinop ve Şanlıurfa illerinden firmalar katıldı. Temsil edilen firma sayısının 120 ve marka sayısının 250 olduğu fuarda ayakkabı, terlik ve saraciye üreticileri ile yan sanayi üreticileri kışlık koleksiyonları ile yer alıyor.
Temsil edilen marka ve firma sayısının 100 olduğu TRİKONFEX Fuarı’nda da Gaziantep ve Kayseri illerinden katılan firmalar ürünlerini sergiliyor. GSO, Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Odası, KOSGEB ve Akort Fuarcılık organizasyonuyla bu yıl üçüncüsü yapılan fuarda yurt dışından da ziyaretçiler bekleniyor.
Her iki fuarda, 13 Haziran tarihine kadar açık olacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.