Azeri Türk Kadınlar Birliği örgütlendi
Türk Eğitim-Sen Nazilli Temsilciliği hizmet binasında bir araya gelen kadınlara ilk desteği Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık’ın eşi Rümeysa Alıcık verdi.
BU HABERİN VİDEOSU VAR
HAVADİS (Özel) – Geçtiğimiz ay Nazilli’ye gelerek konferans veren Azeri Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı’dan Aydın ve Nazilli’de Azeri Türk Kadınlar Birliği’nin kurulması için yetki alan Nazillili kadınlar, birliğin kurulması çalışmalarına başladı. Türk Eğitim-Sen Nazilli Temsilciliği hizmet binasında bir araya gelen kadınlara ilk desteği Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık’ın eşi Rümeysa Alıcık verdi. Birliğin üye kayıt formuna ilk imzayı atan Rümeysa Alıcık, Nazillili ve Aydınlı kadınları Azeri Türk Kadınlar Birliği’ne üye olmaya davet etti.
İLK TOPLANTILARINI YAPTILAR
Birliğin kurulması için yetki belgesini geçtiğimiz ay Azeri Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı’nın elinden alan Birlik Kurucu Başkanı Fatma Ergün basın açıklaması yaparak birliğin kurulma aşamasında yaptığı çalışmaları açıkladı. Açıklamasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayan Ergün, Azeri Türk Kadınlar Birliği hakkında bilgiler verdi. Azeri Türk Kadınlar Birliği’nin merkezi Azarbaycan’da olduğunu ve Karabağ Savaşı sırasında ‘Hocalı’ başta olmak üzere Ermenilerin yapmış oldukları soykırımı dünyaya anlatmak, kadının sosyal hayattaki yerini güçlendirmek, eğitim çalışmalarına destek vermek amacıyla Doç. Dr. Tenzile Rüstemhanlı tarafından kurulduğunu söyledi.
‘HER 100 KADINDAN 25‘İ OKUR-YAZAR DEĞİL’
Açıklamasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Azarbaycan’ın sevinci sevincimiz üzüntüsü üzüntümüzdür’ sözünü hatırlatan Ergün, “Atatürk’ünde vurguladığı gibi iki ülke arasındaki kardeşliğin bir uzantısı olarak, Nazilli’de geçtiğimiz haftalarda Azeri Türk Kadınlar Birliği Temsilciliği açılmıştır. Bizlerin amacı ülkelerimiz arasındaki kardeşliği dayanışmayı, birliğin kuruluş felsefesine uygun katkı sağlamaktır. 8 Mart Dünya Kadınlar günü sebebiyle toplandığımız bu günde, evde, işte, çarşıda üreten kadının Türk tarihi boyunca bu özelliğini sürdürdüğünü biliyoruz. Günümüz Türkiye’sinde kadının konumuma rakamsal verilerle baktığımızda ise oldukça üzücü bir manzarayla karşılaşıyoruz. Mesela Türk Toplumu’nun % 25’ini 15-49 yaş grubu kadınlar oluşturuyor. 6 ve daha yukarı yaştaki her 100 kadından 25‘i okur-yazar değildir. Her 100 kadından 14’ü ilkokulu bitirememiş, her 100 kadından 58’i ilkokul mezunudur. Kadın nüfusun sadece % 12’lik bir kesimi ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde eğitim almıştır. Ülkemizde kadının işgücüne katılım oranı 1998’de % 35 civarındayken, Kasım 2011 itibariyle bu oran % 28,3’e düşmüştür. Seçme ve seçilme hakkını 1934’te elde eden Türk Kadını parlamentoda ancak % 14,2 oranında temsil edilmektedir. Kadına karşı şiddet ve erken yasta evlilik oranlarımız oldukça düşündürücüdür. Her yıl 600 bin ile 800 bin arasında kız çocuğu zorunlu eğitim yaşına gelmelerine karşın okula gidemiyor. Unutulmamalıdır ki, Türkiye nüfusunun yarısı kadındır ve bu rakamlar bu gerçekle değerlendirildiğinde toplumsal durumumuz açıkça ortadadır” ifadelerini kullandı.
ERGÜN: TOPLUMA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Azeri Türk Kadınlar Birliği olarak özellikle kız öğrencilerin eğitimi, kadınların meslek sahibi, aydın, üreten, düşünen ve hayatın her yerinde aktif bireyler olmaları için sosyal projeler üretmek ve toplumuma katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Fatma Ergün, “Bu nedenle kadınlar olarak örgütlenmeyi bir çatı altında toplanmayı arzuluyoruz. Bizim gibi düşünen tüm kadınların da Azeri Türk Kadınlar Birliği’ne davet ediyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.