Zarar eden üretici nar ağaçlarını söktü
Aydın’ın İncirliova İlçesi’nde her yıl yaklaşık 400 dekar Hicaz narı ekili alandan bin 500 ton ürün elde eden üreticiler, narın tarlada para etmemesine tepki göstererek ağaçlarını söktü. Nar ağaçları parçalanarak kışlık odun haline dönüştürüldü.
İncirliova’nın özellikle nar üretiminde yoğunlukta olan Hacialiobası Mahallesi çiftçileri ürettikleri narın tarlada alıcı bulamamasına, alıcıların da 30 kuruş önermesine almasına tepki gösterdi. Bazı nar üreticileri, nar ağaçlarını söktü. Yüzlerce nar ağacı motorlu testereyle kesilerek odun haline dönüştürüldü.
“ÜRETİCİ DEĞİL MARKET KAZANIYOR”
Çiftçi olarak önce pamuk sonra mısır ardından da son 10 yılda nar üretimi yapmaya başladıklarını belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, şunları söyledi:
“Bu gördüğünüz tarla 10 yıllık bir tarla, içerisinde yüzlerce nar ağacı mevcuttur. Son birkaç yıldan beride tam hasat zaman alan satan olmadığından tarlada dalındaki nar 30 kuruşa kadar düşüyor. Narın para etmesi için soğuk hava deposu olması gerekiyor o da olmadığı için onu da yapamıyoruz. Dışarıda da fazla bekletemiyoruz, çünkü çok çabuk bozulabilen bir üründür. Çiftçiler emeğinin karşılığını alamadığı için nar ağaçlarını kökünden çıkarıyor. Motorlu testereyle de odun haline dönüştürerek kış aylarında yakacak olarak kullanacaklar. Çiftçiler çaresizlik içerisinde bize gelerek çözüm aradı ama bizde ne yapacağımız konusunda çaresiz kaldık. Biz üretici olarak tarlada 30 kuruşa ürünümüzün kilosunu ancak satabiliyorken aynı ürün market reyonlarında 2 veya 3 liraya satılıyor. Üretici olarak 6 ay yüzüne bakıyoruz ama bir market gibi para kazanamıyoruz. Bir ağaç 10 yılda ancak yetişiyor işte şimdi bu şekilde sökülüyor çok yazık.”
“DIŞI GÜZEL İÇİ BOZUK”
Üreticilerin tarlada yetiştirdikleri narın dışının çok iyi ama içinin çok farklı olduğunu vurgulayan Kaykı, “Bu güzellikte nar veren tarlalarımızdaki nar ağaçları tek tek sökülüyor. Çiftçiler narın çiçek açma döneminde ilaçlama kısmını yapmıyor. Bu nedenle çiftçileri biraz daha bilinçlendirmemiz gerekiyor. İlaçlama düzenli olmadığı zamanda bu nar içerisinden çürümeye başlıyor. Ağaçtayken kopardığımızda elimizde çok güzel narımız var diyoruz. Biz böyle düşünüyoruz ama ihracatçı buraya gelerek ağaçtan seçtiği narı yere vurarak kırıyor. Kırılan narın çürük olduğunun görünce malımızın bozuk olduğunu anlıyoruz. Bazı narların bozuk olması bizi acaba tüm tarladaki narlar da mı böyle diye paniğe kapılıyoruz. Üreticilerin işi çok zorlaştı” diye konuştu.
Üreticilerden Tufan Özkan ise nar üreticilerinin her geçen gün işinin zorlaştığını ve bir an önce başka ürüne yönelmezlerse büyük sıkıntı içerisine gireceklerini söyledi ve nar ağaçlarını başka ürün ekeceği için kestiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.