Vatandaş kooperatifini kurdu, kendi bankası yine kendisi oldu
Nazilli’de 2004 yılında kurulan ve esnafından ev hanıma kadar 100’ün üzerinde üye sayısına ulaşan S.S. Güçlü Tüketim Kooperatifi, bankalardan uzaklaşmak ve kendi parasını kullanmak isteyenlerin tercihi olmaya devam ediyor.
GÜNAY PABUŞÇU-Nazilli’de 17 yıl önce kurulan S.S. Güçlü Tüketim Kooperatifi, bugün 100’ün üzerindeki üye sayısıyla ilçedeki varlığını sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan ve yasal prosedürlere tabii olan kooperatifi diğer kooperatiflerinden ayıran en önemli özellik ise, kendi yağında kavrulmak ve bankalara olan bağımlılığı azaltmak isteyen vatandaşların tercih ediyor olması.
S.S. Güçlü Tüketim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mitat Kavran, kooperatifin her kesime hitap ettiğini ve iç tüzüğü üyelerin kararları doğrultusunda belirlediklerini söyledi.
Kavran, “Bu kooperatifimize üyelerimiz 50-100’er lira aylık aidatla girerler. Bir yılı doldurduktan sonra kredi alma hakkını kazanırlar. Aidatlarında ne kadar miktar birikmişse, giderler payı kesilmek üzere biriken paranın 3 katını bir yıllığına alıp kullanabilirler” diye konuştu.
Kendi birikimlerini dağıttıklarını ve bankalara muhtaç olmadıklarını kaydeden Kavran, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada kendi paralarımızı dağıtıyoruz. Ana sermayeden dağıtıyoruz. Diğer kooperatifler bankadan gelen parayı kullanır ve gerekli prosedürleri karşılayamazsanız, o krediyi alamazsınız. Kırmızı kalem yemiştir, çeki dönmüştür, biz de böyle bir durum söz konusu değil. Üyelerimiz arasında esnaf olan da var, ev hanımı olan da var. İzmir’den, İstanbul’dan şu anda 100’ün üzerinde üyemiz var. Kooperatif içerisinden iki kefil arıyoruz. Diğer türlü bir yaptırım gücümüz yok. Bizdeki üye parası ayın 22’sinde bankaya yatırır ve banka bu parayı 6 gün kullanır, bunun karşılığında bizden işlem ücreti talep etmez.”
Nazilli’de farklı bir misyonu temsil ettiklerini ve 17 yıldır büyümeye devam eden tek kooperatif olduklarını vurgulayan Kavran, Ticaret Bakanlığı’na bağlı ve yasal prosedürlere tabii olduklarını belirtti.
Başkanın tek başına bir işleme karar veremediğini ve Yönetim Kurulu’ndan 2 imza geçmediği sürece ana sermayeden para verilemeyeceğini aktaran Kavran, “Cezalarımız çok ağır. Son ödeme tarihi 22’sini geçtiği zaman ayın 23’ünde üye %10 ceza yer. Ayın 28’i para dağıtma günümüzdür. 29 olduğunda bu ceza %40’a yükselir. Bu cezaları koyanlar da üyelerimizdir. Onların dilek ve temennilerini iç tüzüğümüze koyarız. Her sene genel kurul toplantımız olur ve bu kararları çoğunluğun oyları doğrultusunda düzenlemeye gideriz. Cezai yaptırımdaki yüzdeyi kimse düşürmek istemez, çünkü o zaman para dönmez” dedi.
17 yıldır hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını söyleyen Kavran, oda başkanlarının da böyle bir kuruluşa teşebbüs etmelerini ve insanları bankalardan uzaklaştırarak daha düşük giderlerle parayı kullanabilmeyi sağlamalarını tavsiye etti.
Öte yandan Kavran, kooperatiften çıkmak isteyen üyelerin yılda bir kez çıkış yapabileceğini ve parasını ve sermayesini alabileceğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.