Türkiye'ye, Nazilli'den örnek proje
Nazilli’ye bağlı Demirciler mahalle muhtarlığınca, tarım arazilerini sulama amacıyla TKDK'dan alınan 650 bin liralık hibe, mahalle sakinlerinin de katkısıyla 5 milyon liraya çıkartılıp kurulan sistemiyle 10 bin dekarlık alana sulanmaya başlandı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından verilen hibeyle basınçlı su projesini hayata geçiren Demirciler Sulama Kooperatifi, 10 bin dekarlık tarım arazisine yaz-kış sulama hizmeti veriyor. Nazilli’ye bağlı Demirciler Mahalle Muhtarlığı tarım arazilerinde ki ürünlerin verimini artırmak için geliştirdikleri basınçlı su projesiyle 2011 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvurdu. TKDK hazırlanan basınçlı su projesine 650 bin liralık hibe desteği verdi. Harekete geçen muhtarlık ve Demirciler Sulama Kooperatifi mahallelinin de maddi desteğiyle projeyi büyüttü. 5 yıllık zaman diliminde 10 bin dekarlık tarım arazisine damlama su yöntemi engebeli arazilere kadar ulaştırıldı.
Projenin Türkiye’de örnek olduğunu kaydeden Demirciler Mahalle Muhtarı Yahya Anlıak, “ 2012 yılında TKDK almış olduğumuz basınçlı su hibesiyle ilk yılda bin dekar arazimizin sulamasını başladık. Daha sonra 2013 yılında 3 bin kadar araziye çıkarttık. Tabi vatandaş da damlama sulamanın, basınçlı sulamanın güzel olduğunu ürünlerdeki verimlerin arttığını gördü. Vatandaş, kooperatif olarak 650 bin lirayla başlanılan projeyi 5 milyon liraya çıkartarak Türkiye’ye örnek bir proje haline getirdik. 4 tane sulama pompasını tek bir merkezde birleştirdik. 72 adet hidrat yani dağıtım ağımız var. Buralardan dağıtım gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Demirciler Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Candan ise, “Maddi imkansızlıklarla başladığımız projemizin şuan ki değeri 5 milyon lira, insanımız evde kullandığı şebeke suyu gibi bahçesinde istediği zaman sulama yapabiliyor. Kooperatifimizin 200 üyesi var. Vatandaşımız sulamak istedikten sonra yaz-kış fark etmiyor sırayla sulama işlemini gerçekleştiriyor. Damlama usulü bin hektar arazimiz sulanıyor.” diye konuştu.
Damlama su ile ürünlerinin kalitesinin arttığını kaydeden çiftçi Bahtiyar Karaboğa, “Bahçelere su gelmiyordu daha önce ağaçlarımız yanıyordu. Damlama su ile mahsulümüzün kalitesi arttı. İstediğimiz zaman yaz kış sulayabiliyoruz, 7/24 suyumuz var. Sanki evde musluğu açmışız gibi bahçelerimizde sulama yapabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
HABER: MEHMET ALİ CİNTOSUN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.