Tartışmalı ‘Aydın-Denizli otobanı’ndaki soru işaretlerine cevap geldi
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın-Denizli otobanı için Kuyucak ve Buharkent’te yaşanan güzergah değişiklerini meclis gündemine taşıdı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sezgin’in sorularına yanıt getirdi.
GÜNAY PABUŞÇU-Aydın-Denizli otobanı Kuyucak ve Buharkent mevkilerinde yapılması planlanan bağlantı yolu konumunun iki defa değiştirilmesi meclis gündemine girdi.
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise verdiği soru önergesinde, “Aydın-Denizli Otoyolu” projesinde yaşanan güzergah değişikliklerinin nedenlerini ve verimli tarım arazilerine etkilerini sordu.
İYİ Partili Milletvekili Sezgin’in sorularına yanıt, her iki bakanlıktan geldi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aydın halkının da merakla beklediği soruları cevapladı.
İYİ Partili Milletvekili Sezgin’in sorularına yanıt, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan geldi.
1) Aydın-Denizli Otoyolu projesi kapsamında toplam kaç dönüm tarım arazisinin kamulaştırılması planlanmaktadır?
“Aydın-Denizli Otoyolu” projesi ile ilgili olarak Bakanlığımızca 08.02.2017 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verilmiştir. Karara esas Nihai ÇED Raporunda; söz konusu alanlara ilişkin ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinin izinlerinin alınacağı taahhüt edilmiştir. Ancak güzergah boyunca kamulaştırılacak araziler ile ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından (Karayolları Genel Müdürlüğü) bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.”
2) Otoyol projesi nedeniyle Büyük Menderes Havzası'nda ekosistemin nasıl etkileneceğine ilişkin bir etki değerlendirmesi hazırlanmış mıdır?
“Büyük Menderes Grabeni içerisinde planlanan “Aydın-Denizli Otoyolu” projesinin Büyük Menderes Nehri ve havzasındaki olası tüm etkileri ve alınacak tedbirler Nihai ÇED Raporunda ayrıntılı olarak değerlendirilmiş olup; konu ile ilgili olarak projenin ÇED sürecinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyesi, DSİ Genel Müdürlüğü ve ilgili diğer kurumların uygun görüşleri alınmıştır.”
3) Otoyolun tarım ve çevre üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerini bertaraf etmeye yönelik ne gibi tedbirler alınmaktadır?
“Otoyolun tarım ve çevre üzerindeki olası tüm etkileri ve alınacak tedbirler Nihai CED Raporunda ayrıntılı olarak değerlendirilmiş olup, yapılan değerlendirmeler ile alınacak önlemlerin yeterli olduğuna dair, projenin İDK üyesi Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile ilgili diğer kurumların uygun görüşleri alınmıştır. 08.02.2017 tarihinde ÇED Olumlu kararı verilen “Aydın-Denizli Otoyolu” projesine esas Nihai CED Raporunda yer alan tüm önlem ve tedbirler Karayolları Genel Müdürlüğü'nün taahhüdü altındadır.”
Aydın-Denizli Otoyolu Buharkent bağlantı yolunun tarım arazilerine etkilerine ilişkin soru önergesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cevapladı.
“Yap-İşlet-Devret Modeli ile ihalesi 03.07.2020 tarihinde yapılmış olan 140 km otoyol ve 23 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 km uzunluğundaki Aydın Denizli Otoyolu Projesinin yapım çalışmaları devam etmektedir. Proje için 18.07.2017 tarih ve 2017/T-10 sayılı YPK Kararı ve ÇED Olumlu Kararı alınmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen otoyol yatırımlarında çalışmalar titizlikle yürütülmekte ve en uygun mühendislik çözümlerinin hayata geçirilmesine azami önem verilmektedir.
Tüm otoyol güzergahlarında olduğu gibi Aydın-Denizli Otoyolu güzergahı belirlenirken de yapım, bakım, işletme maliyetleri, otoyolun geometrik standartları ve konforu, çevresel ve tarihi açıdan önem arz eden alanların korunması, tarım alanlarının korunması, maden sahalarının mevcudiyeti, jeolojik-jeoteknik açıdan kritik görülen kesimler, otoyolun hizmet edeceği trafik ve gelecekte planlanan diğer otoyol ağlarıyla etkileşimi gibi kriterler dikkate alınmıştır.”
Aydın-Denizli Otoyolu projesinde yapılan güzergah değişikliklerine ilişkin soru işaretlerini gideren Bakan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen otoyol yatırımlarında çalışmalar titizlikle yürütülmekte ve en uygun mühendislik çözümlerinin hayata geçirilmesine azami önem verilmektedir. Tüm otoyol güzergahlarında olduğu gibi Aydın-Denizli Otoyolu güzergahı belirlenirken de yapım, bakım, işletme maliyetleri, otoyolun geometrik standartları ve konforu, çevresel ve tarihi açıdan önem arz eden alanların korunması, tarım alanlarının korunması, maden sahalarının mevcudiyeti, jeolojik-jeoteknik açıdan kritik görülen kesimler, otoyolun hizmet edeceği trafik ve gelecekte planlanan diğer otoyol ağlarıyla etkileşimi gibi kriterler dikkate alınmıştır.”
Bakan Karaismailoğlu, Aydın-Denizli Otoyol projesinin çevreye etkilerine ilişkin etkilerine ise,
“Aydın-Denizli Otoyolu Projesinin Yap-İşlet-Devret Modeli ile Yapılması, İşletilmesi ve Devri İşi İhalesi; 03.07.2020 tarihinde yapılmış olup 140 km otoyol ve 23 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 km uzunluğundaki otoyolun yapım çalışmaları devam etmektedir. Proje için 18.07.2017 tarihli ve 2017/T-10 sayılı YPK Kararı ve ÇED Olumlu Kararı alınmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen otoyol yatırımlarında çalışmalar titizlikle yürütülmekte ve en uygun mühendislik çözümlerinin hayata geçirilmesine azami önem verilmektedir. Tüm otoyol güzergahlarında olduğu gibi Aydin-Denizli Otoyolu güzergahı belirlenirken de yapım, bakım, işletme maliyetleri, otoyolun geometrik standartları ve konforu, çevresel ve tarihi açıdan önem arz eden alanların korunması, tarım alanlarının korunması, maden sahalarının mevcudiyeti, jeolojik-jeoteknik açıdan kritik görülen kesimler, otoyolun hizmet edeceği trafik ve gelecekte planlanan diğer otoyol ağlarıyla etkileşimi gibi kriterler dikkate alınmıştır” cevabını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.