Sümerbank Basma Fabrikası eski günlerine geri dönüyor
Atatürk tarafından 1937'de kurulan ve yanlış politikalar sonucu 2002 yılında kapısına kilit vurulan Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'nda 19 yıl sonra tekrar üretime geçilmesi için düğmeye basıldı.
MEHMET ALİ CİNTOSUN - Nazilli'de Sümerbank Basma Fabrikası'nın tekrar üretime kazandırılması ve tarihi alanda Sanayi Müzesi kurulması çalışmaları kapsamında Sümerbank alanına gelen Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, bölgede inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı.
İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Türkiye'nin ilk basma fabrikasının tekrar canlandırılacağı bölgede inceleme yapmak için bulunduklarını belirtti.
Erim, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğünün kampüs içerisinde bulunan alanları ihaleye çıkaracağını firmaların burada üretim yapacağını kaydetti.
Erim, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Fabrikalarda üretim dondurulduğu için 2000’li yılların başında Adnan Menderes Üniversitesi’ne devrediliyor. Burası şu an için atıl ancak binalar Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet vermeye devam ediyor. Burada büyük bir alan ve makine parkı var. Fabrikalardaki makinelerin büyük bir bölümü tescilli. Burada tarihi niteliğe sahip çok fazla eser var. Burada bir ekip halinde el ele vererek, eski canlılığına kavuşturmak istiyoruz. Burada 42 bin metrekare kapalı alan var. Bir kısmı müze olacak, bir kısmında da binaların korunması şartıyla atıl vaziyetten kurtarılarak istihdam sağlanacak. Yeni teknolojiye uygun makinelerle üretim başlanarak Nazilli Basma Fabrikası tekrar ayağa kaldırılacak."
Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin kampüs alanında kurulacak olan işletmelerde staj eğitimi görerek gelecek hayatları için pratik yapma fırsatı bulacaklarını ifade eden Erim," Burayı yaşatmak ve Nazilli’ye katma değer sağlamak istiyoruz. Hükümetimizin üzerinde durduğu konu, öğrencilerimizin okuldan mezun olurken, öğrenerek, pratik yaparak mezun olmalarıdır. Tekstil bölümü öğrencisi burada kısa ya da uzun, ücretli veya ücretsiz staj yapsın ve deneyim kazansın istiyoruz. Tarihimizin yok olup gitmesine gönlümüz razı olmayacaktır. "dedi.
İhale sürecinin kısa süre içerisinde başlayacağının altını çizen Erim,"Rektörlük burayı ihale yasasına göre, açık ve şeffaf bir şekilde ihaleye çıkaracak. Çok fazla talep var mı diye sorarsanız, şu an için yok. Bizim buradaki derdimiz iki insanımız daha çalışsın, istihdam olsun. İhracat yapılsın, tüm bu zincirler birbirine bağlı. Buradaki tarihi eserleri yaşatmak istiyoruz. Hem eskiyi konuşacağız hem de yeniliğe uyum sağlayacağız."diye konuştu.
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir de Sümerbank'ın 240 bin metrekarelik devasa alanı, doğası ve konumuyla Türkiye’nin en nadide kampüslerinden birisi olduğunu söyledi.
Kampüsü biran önce tarihsel ve kültürel bir noktaya taşımak istediklerini ifade eden Rektör Aldemir, "Ben öncelikle Sayın Erim’e özverili çalışmalarından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Nazilli’deki sivil toplum kuruluşları ile birlikte kültürel mirasımızın ayağa kaldırılmasında ne yapabiliriz diye değerlendirmelerde bulunduk. Bir noktadan başlamış bulunduk. Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Kültür Turizm İl Müdürümüz, üniversitemiz, STK’lar, İlçe Başkanlarımızla birlikte geldiğimiz nokta bizi fevkalade memnun etmiştir. Nazilli’de her ev buradan bir ekmek yemiştir. Nazilli’de herkesin burada bir hatırası vardır. Ben inanıyorum burayı tekrar ilçeye kazandırabilirsek, bölge inanılmaz bir revizyon yaşayacaktır. Herkes, burada yaşama imkanına sahip olacaktır. Çalışabilir durumda makineleri kullanacağız, eğer çalışmıyorlarsa değişimleri yapılacaktır. Şöyle bir kampüsü başka bir yerde görme şansımız yok."dedi.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ise Sümerbank Basma Fabrikası'nın yalnızca Cumhuriyet Dönemi’nin önemli bir sanayi tesisi olmadığını, günümüzün de pırlanta değerinde bir kültür mirası olduğunu ifade etti. Sanayi Müzesi'nin kurulması için envanter listeleme çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Tuncer, şunları söyledi;" Bir komisyon kurduk ve bu komisyon daha önce koruma kurulunun kültür mirası olarak belirlediği materyallere ek olarak, kurulma aşamasında olan Sanayi Müzemiz için envanteri listelemeye başladı ve tamamladı. Biz bölgenin yeniden sanayiye kavuşmasından duyduğumuz memnuniyetin yanında, büyük bir Sanayi Müzesi’nin kuruluşuna da öncülük etmenin gururunu yaşıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.