Soyayı tarla gününde tanıttılar
Aydın’ın Söke İlçesi’nde pamuğa alternatif olarak ekilmeye başlanılan soya fasulyesi, Musa Muslu’ya ait arazide yapılan tarla günüyle tanıtıldı. Tanıtıma çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Son yıllarda pamukta yaşanan sıkıntılar üzerine alternatif ürün olan soya fasulyesi, Söke’de yapılan tarla gününde çiftçilere tanıtıldı. Tarla gününe Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Seyit Yıldız, üretici Musa Muslu ve çok sayıda çiftçi katıldı.
“SOYA İYİ BİR GELİR KAYNAĞI”
Soyanın çiftçiler açısından iyi bir gelir kaynağı olduğunu belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, şunları söyledi:
“Soya fasulyesi pamuğa alternatif olarak görüyoruz diyebiliriz. Toprak bizim için çok değerlidir. Bu anlamda soyanın toprağın yapısını düzeltebilen bir ürün olarak düşündük. Soya dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Soyanın anavatanı olarak Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülkeleridir. Soyaya burada baktığımızda kutsal bir bitki ve halkın bitkisi olarak görülüyor. Uzakdoğu’da soya için söylenen en önemli etken doğunun kemiksiz eti olduğudur. İçinde yüzde 45 oranında protein olan bir bitkiden söz ediyoruz. Yine yüzde 20 oranında yağ olan bir bitkidir. Soya tüm bitkili gıdalarda kullanılıyor. Yağı ve posası hayvan yemi olarak kullanılıyor. Soya ülkemize 1930’lı yıllarda girmiş ve Karadeniz Bölgesinde ilk ekim alanı olmuş. Daha sonrada Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde ekimi gerçekleşmeye başlamıştır. Soyayı hem birinci ürün hem de ikinci ürün olarak yetiştirme şansımız var. Ülkemizde soya ithal ediliyor. Söke’de ekilen bir dekar alanda 400 kiloya yakın bir soya elde ediliyor. Satış rakamlarıysa 1 lira 30 kuruşla, 1 lira 60 kuruş arasında değişiyor. Bunun üzerine 50 kuruş destekleme koyduğumuzda ciddi bir gelir elde etmiş olacağız. Tarla günüyle burada buluştuk ve soya fasulyesini tanımayanlar soyayı tanımış oldu.”
Soya fasulyesini Söke’de üretimini gerçekleştiren üretici Musa Muslu da soya fasulyesi üretimine geçmelerindeki hedeflerinin daha az masraf harcayarak daha yüksek getiri elde etmek olduğu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.