Oflioğlu: “230 gram ekmek satışından kar etmiyoruz”
Son dönemlerde un fiyatlarına gelen zamlar fırıncıları çaresiz bıraktı. 230 gram ekmeğin fiyatı 2,5 lira oldu. Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Oflioğlu, fırıncının ekmek satışından kar etmediğini söyledi.
Bir ayda 160 liradan 320 liraya yükselen un fiyatları karşısında çaresiz kalan fırıncılar zor günler yaşıyor. Hükümetin buğday ve un fiyatlarına kalıcı bir çözüm bulmasını bekleyen fırıncılar, bir kez daha hayal kırıklığına uğradı.
Nazilli’de 230 gram ekmeğin fiyatı 2,5 lira oldu. Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Oflioğlu, ekmeğe gelen zammın ardından piyasanın geldiği son noktayı değerlendirdi.
“Kaymakamlığa anahtarları bıraktım”
3 Mart 2021 tarihinde 200 gram ekmeğe 1 lira 75 kuruş fiyat verildiğini ancak bunun uygulamada sınıfta kaldığını ifade eden Oflioğlu, işletmeleri kapatacak duruma geldiklerini şöyle anlattı:
“3 Mart 2021’ de 200 gram ekmeğe 1 lira 75 kuruş fiyat verdim. Fakat o günden bugüne 10 ay geçmesine rağmen fırıncılarımız, Nazilli’de bu fiyatı uygulayamadı. Bunun sebebi herhangi bir kurum değil. Kendi içimizdeki haksız, sebepsiz rekabetlerdir ve bunlar halen daha devam etmektedir. Fırıncı bu arada bitti. Son dönemde fırıncının kullandığı malzemeye gelen aşırı zamlar da bizleri zor durumda bıraktı.160 liraya aldığımız un çuvalı, 320 lira oldu. Una yüzde yüz zam geldi. 96 liraya aldığımız maya 160 lira oldu. Önümüzde bir asgari ücret beklentisi var, ne olacağı belli değil. Ben bundan 1 ay önce kaymakamlığa anahtarları götürdüm. Biz artık ekmek üretemiyoruz, bir çaresine bakın dedim. Sağ olsunlar, kaymakam ve belediye başkanımız ilgilendi. Gereken bazı bazı ikazlarla rekabeti önledik ve 1 lira 75 kuruşluk fiyat tarifesine bir ay önce geçebildik. Tabi bu fiyat geçici bir fiyat oldu”
“Hükümet fırıncıya destek sağlayamadı”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nce(TMO) yayınlanan ‘ekmeğin hammaddesi olan unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafımıza ulaşması için çalışmalar devreye alınmıştır’ söylemlerini değerlendiren Oflioğlu, hayal çözümün esnafa sağlanacak kredide olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Fırıncıya çuvalı 185 ile 200 lira arasında un verilecekti. Fakat bu una erişen kişi sayısı çok azdı. Nakit parası olmayan bir fırıncı bu ön ödemeli unu alamadı. Parası olan tüccar unu aldı, kenara çekildi. Fırıncı bu uygulamadan yararlanamadı. Tüm milletvekillerine, Cumhurbaşkanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılar yazdım. Fırıncının bu undan faydalanması için en azından 100 bin lira olmak kaydıyla düşük faizli krediye ihtiyacımız var. Bunu gönderirseniz, bu Toprak Mahsulleri Ofisi’nde, ekmekte fiyat artışları yaşanmazdı. Hükümet bunu sağlayamadı. Peşin paramız yok, fırıncı zaten kendini tüketmiş. Bu sefer de tüccardan 320 liraya un alarak ekmek üretmeye çalıştık.”
“230 gram ekmek satışından kar etmiyoruz”
Un fiyatlarındaki fahiş artışa kıyasla 230 gram satılan ekmekten kar etmenin imkansız olduğunu vurgulayan Oflioğlu, “Her şey ucu ucuna gidiyor. Hiçbir şekilde kar edemiyor sadece iflastan ve zarar kurtuluyoruz. Biz buna da razıyız. Ticaret düşüncemiz kalmadı. Eğer asgari ücret çok yükselmezse, un fiyatları düşerse, bu fiyatlarla uzun süre götürebiliriz” diye konuştu.
Oflioğlu, Nazilli’de marketlerin de birkaç gün içinde ekmeği 2,5 liradan satışa sunacağının altını çizerek, halk ekmek fiyatlarında değişiklik yaşanmayacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.