NTO Başkanı Arslan: Nitelikli ara eleman değil, geleceğin patronlarını arıyoruz
Nazilli’de nitelikli ara eleman sıkıntısının kronik bir soruna dönüştüğünü belirten Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, kentteki meslek liseleri sayılarının artırılmasını gerektiğini söyledi. Eleman sorununa yeni bir bakış açısı kazandıran Arslan, “Biz işin özünde nitelikli ara eleman aramıyoruz, geleceğin patronlarını arıyoruz.” diye konuştu. Arslan, meslek lisesi mezunlarının iki yıl süreyle bir iş yerinde çalışması halinde askerlik vazifesinden muaf tutulabileceği fikrini öne sürdü.
Nazilli’de sanayicilerin bir numaralı gündem konusu olan nitelikli ara eleman sıkıntısı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli iş gücü eksikliği yaşandığını, ara eleman sıkıntısının kronik soruna dönüştüğünü belirtti.
Ara eleman olarak tabir edilen kadrolarda çalışacak kişi bulamamanın tüm üretim ve hizmet potansiyelini olumsuz etkilediğini kaydeden Arslan, oda olarak çalışmalar yürüttüklerini ve yetkililere çözüm önerilerini sunduklarını söyledi.
Mezun sayısı ve eğitim yetersiz
Arslan, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi bölgemizde de mesleki eğitim veren liseler, sayı olarak diğer liselere göre daha azdır. Sorumluluk sahamızdaki Nazilli ve çevre altı ilçede sadece 7 mesleki ve teknik eğitim lisesi bulunmasına rağmen 32 anadolu lisesi ve genel lise bulunmaktadır. Türkiye’nin sanayileşme hedefleri de dikkate alındığında, gelecek yıllarda sanayi ve imalat sektörünün kaynakçılık, makine, marangozluk, metal sanayi, torna, elektrik, elektronik gibi çeşitli bölümlerdeki istihdam talebi artacaktır. Endüstri meslek liselerinin mezun sayısı ve eğitim kalitesi bugün dahi yetersiz kalmaktadır.” dedi.
“Meslek liselerinin sayısı artırılmalı”
Ara eleman konusunun işletmeler için ana soruna dönüştüğüne dikkat çeken Arslan, “Bu konudaki diğer bir husus da mesleki eğitim veren okullara belli bir başarı seviyesinin altında kalan öğrencilerin gitmesi gerektiği yönünde toplumdaki ön yargıdır. Bu okullara gidenlerin sanayide çırak olacağı şeklindeki son derece yanlış olan bu düşünce, genç nüfusun atıl kalmasına neden olmaktadır. Meslek lisesi mezunlarının bölümleriyle ilgili fakültelere gitmesi kolaylaştırılmalı, üniversite veya diğer kamu sınavlarında sağlanan avantajlar artırılmalı, böylelikle meslek liselerinin tercih edilmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.
“Geleceğin patronlarını arıyoruz”
Arslan, nitelikli ara elaman sorununa yeni bir bakış açısı kazandırarak, “2013 yılından bu yana “iş dünyasında sorunlar” başlıklı dosyamızda var. Geçen sene ilk defa odamızda Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde bir çalıştay yapıldı. Meslek liselerinin sayısını artırmamız ve öğrencilerin bu liselere özendirilmesini sağlamamız gerektiğini ifade ettik. Maalesef bugün kanayan yaraya sadece pansuman yapılıyor. Okulların yüzde 70-80’inin meslek lisesi olması gerekiyor. Biz işin özünde nitelikli ara eleman aramıyoruz, geleceğin patronlarını arıyoruz. Bugün bu işletme sahiplerinin büyük çoğunluğu sanayide çıraklıktan, kalfalıktan geldi. Bu kişilerin de yüzde 90’ı meslek lisesi mezunudur. Günümüzde herkes lisans mezunu ama maalesef el becerileri yok.” ifadelerini kullandı.
“Askerlik vazifesinden muaf tutulabilirler”
Arslan, meslek liselerini tercih edenlerin çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu hatırlatarak, şu öneride bulundu:
“Meslek lisesinin ihtiyaç duyulan ve önceden belirlenmiş olan bir bölümünden mezun olan kişiye, okuldan sonra iki yıl süreyle bölümüyle ilgili bir işyerinde çalışması koşulu ile askerlik vazifesinden muafiyet hakkı tanınabilir. Böylelikle meslek liselerinin tercih edilmesi için önemli bir avantaj sağlanacak ve ücretli askerliğe de bir alternatif yaratılmış olacaktır. Bu yöntemle sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel istihdamına katkıda bulunulacaktır.”
Arslan, oda olarak nitelikli ara eleman sıkıntısına çözüm üretmeye devam edeceklerini ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.