Nazilli'nin kaderini değiştirecek OSB ve Serbest Bölge projesinde sit alanı krizi!
Nazilli’yi üretimin, sanayinin ve istihdamın şehri yapacak olan 2. Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge projesinin yapılacağı alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak genişletildi. Bölge ticaretinin can damarı olması planlanan yatırımın geleceği merak konusu oldu.
GÜNAY PABUŞÇU-7 yıl içerisinde hayata geçirilmesi ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlaması hedeflenen 2. Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge projesi, dönemin İlçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Sümerbank Basma Fabrikası’nın bir prototipi olarak bölgenin ekonomik yaşamını şekillendirecek proje, üretimin, istihdamın, sanayinin ve ticaretin kalbi olarak lanse edildi.
Toygar, Mescitli ve Esenköy mahalleleri sınırları içinde bulunan ve yaklaşık 6 bin dönüm arazi üzerine kurulması planlanan 2. Organize Sanayi Bölgesi ve Serbest Bölge projesi, ‘sit alanı’ engeline takıldı.
Projenin yapılacağı alanın, yaklaşık 3 bin 500 dönümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece sit alanı olarak genişletildi.
Geriye kalanın alanın, proje için kullanılması kararlaştırıldı.
Bölgede bulunan mezarlıklar nedeniyle bakanlık tarafından bu kararın alındığı öğrenildi.
Nazilli Belediyesi, birinci derece sit alanı ilan edilen bölge için Anıtlar Kuruluna itirazda bulundu, bölgede yeni bir planlama yapılması için çalışma başlatıldı.
Alınan karara ilişkin görüşüne başvurduğumuz önceki dönem Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, projeye ilişkin tüm dosyalarını ve başvuruları prosedüre uygun olarak bakanlığa sunduklarını hatırlattı.
Özcan, söz konusu proje alanının büyük bir bölümünün Arpaz Antik Kenti’ne yakınlığı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlık alanı olarak tespit edildiğini, böyle bir kararı öngördüğünü söyledi.
“Sit alanının genişletilmesi, bu işin yapılmayacağı anlamına gelmiyor”
Özcan, kritik projeye ilişkin şöyle konuştu:
“Bu Anıtlar Kurulu’nun aldığı bir karar. Bakanlık burada kendi alanlarını yeniden belirleme yoluna gitti. Biz, böylesine değerli bir projede zafiyet göstermedik. Bize zaten alanın, sit alanı olduğu için küçültülebileceği ve geriye kalan alana projenin yapılabileceği söylenmişti. Sürpriz olmadı. Bu gelişmeleri belediye yakından takip ediyordur. Alınan bu karar, projenin iptal edileceği anlamına gelmiyor. İlk olarak, Serbest Bölge için düşünülen alana, 2.OSB’yi yapabiliriz. Orada yeterli alanımız var, bu iş yapılmayacak anlamına gelmiyor. Milletvekillerimize de bu konu aktarıldı. Nazilli Ticaret Odası, belediye ve diğer kamu kurumları bu işin takipçisi olacaktır. Yapılamayacak diye bir şey yok. Nazilli için hepimiz tek yürek olmalı ve o iradeyi göstermeliyiz.”
Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan ise, kentin sanayi ve ticaret alanlarının genişletilmesini her platformda dile getirdiklerini ve projeye ilk günden bugüne büyük emek harcadıklarını kaydetti.
“2 bin 300 dönüm arazi talep eden yatırımcılarımız bekliyor”
Gelişmeleri yakından takip ettiklerinin altını çizen Arslan, “Burası bir nimet, yatırım için en ideal bir nokta. Bu kadar emek zayi olmasın. Bizden 2 bin 300 dönüm arazi talep eden yatırımcılarımız var, ancak yer gösteremiyoruz. Çözüm makamında değiliz ama temaslarımızı sürdürüyoruz, bizim için bu proje çok önemli. Burada alan daha büyüyebilir, bekleyip göreceğiz. Belediye başkanımızla iletişim halindeyiz.” diye konuştu.
“Bu proje, bölge halkının geleceği”
Kentteki tüm paydaşları birlik olmaya davet eden Arslan, “Bu üstü kapatılacak, görmezden gelinecek bir durum değildir, burada Nazilli’mizin geleceği söz konusudur. Aydın’ın doğu ilçelerinin ekonomik ve sosyal hayatına yeni ufuklar açmak istiyoruz. Hepimiz tek yürek olmak zorundayız ve bu projeyi gündemimizde tutmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Kaynak:NAZİLLİ HAVADİS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.