Nazillili Zeynep nine, deprem düdüğünü boynundan hiç çıkarmıyor
Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan 69 yaşındaki Zeynep Bağır, olası bir depremden korunmak için boynuna astığı düdüğü hiç çıkarmıyor. ‘Tedbir bizden, tevekkül Allah’tan’ diyen Zeynep nine, ilçedeki deprem tehdidine karşı örnek bir davranışa imza atıyor.
GÜNAY PABUŞÇU -İzmir açıklarında deprem fırtınası yaşanıyor. Karaburun ilçesinde sabah saatlerinde itibaren 4 şiddetinin üzerinde 7 deprem meydana geldi. Deprem korkusu nedeniyle esnafların dükkanları boşalttığı ve vatandaşların sokakta beklediği öğrenildi.
Ege Bölgesi’nin kaçınılmaz gerçeklerinden biri olan deprem, Aydın’daki gerilimi de artırıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Aydın Raporu’ adlı çalışma yayımlanan rapora göre, Aydın’da 8 ilçe ve 44 mahallenin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerinde olduğunu açıklandı.
Afetlere hazırlık ve müdahale konusunda ‘ne kadar hazırız’ sorusu tüm sıcaklığıyla gündemdekini yerini korurken, Turan Mahallesi’nde yaşayan Zeynep Bağır(69), olası bir depremden korunmak için boynuna astığı düdüğünü hiç çıkarmıyor.
“Tedbir bizden, tevekkül Allah’tan”
Enkaz altında kalmaktan korktuğunu ifade eden Bağır, “İzmir depreminin ardından çok can kaybettik, hepimiz o görüntüleri izlerken çok üzüldük. Allah o günleri bir daha göstermesin. Muhtarımız Serpil kızımız, bizlere düdük hediye etti. Boynumdan hiç çıkarmıyorum. Çıkarsam bile yastığımın altına koyuyorum. Tabi ki deprem korkusu yaşıyoruz ama tedbir bizden, tevekkül Allah’tan diyoruz” diye konuştu.
11 yıldır Turan Mahallesi Muhtarlığı görevini yürüten ve ilçenin tek kadın muhtarı olan Serpil Akçasakız, depreme karşı aldığı önlemlerle dikkat çekiyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından hazırlanan afetzedeler için nakdi yardım ve hasar tespiti konularına ilişkin bilgilendirme broşürünü muhtarlık idaresine asan Muhtar Akçasakız, mahalleliye broşürleri tek tek dağıtıyor.
Ekonomik olarak vatandaşların zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Muhtar Akçasakız, düdük fikrinin hem ekonomik hem de basit ve faydalı olacağını söyledi.
“Düdük, hayat kurtarabilir”
Nazilli’nin birinci derecede fay hattı üzerinde yer aldığına dikkat çeken Muhtar Akçasakız, “En düşük deprem çantası fiyatı 100 liranın üzerinde. Ekonomik olarak genel durumumuz da ne yazık ki kötü. Düşündüm, deprem anında yerin altındasınız ve telefonunuz çekmiyor. Sesimizi düdükle duyurabiliriz. Basit bir önlem gibi geliyor ama hayat kurtarabilir. Fiyatı 3 lira. 6 aydır eşimle birlikte kullanıyoruz. Çocuklarıma, torunlarıma, mahallelimize dağıttım. Belediyemiz, Kaymakamlığımız tarafından ilçe sakinlerimize dağıtılabilir” ifadelerine yer verdi.
“En küçük adımın hayati önemi var”
Muhtar Akçasakız ve Zeynep Bağır’ın depreme karşı gösterdiği hassasiyetin ilçeye örnek olması gerektiğini aktaran Afet Haberleşme Operatörü ve Afet Bilinci ve İlk Yardım Eğitmeni Uzay Tok, “Birinci derecede bir deprem bölgesiyiz. Her an deprem olabilir. Bu nedenle depreme her zaman hazır olmalıyız. Hem muhtarımız hem de Zeynep teyzemiz bir farkındalık yarattılar ve güzel bir örnek oldular. Afetlere hazır olmanız için atacağımızın en küçük adımın bile hayati bir önemi var. Kendimize ve çevremize faydalı işler yapmak zorundayız. Umarım bu güzel örneklerin çoğaldığını görürüz ve olası bir depreme mümkün olduğu kadar iyi hazırlanırız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.