Nazilli’de yorgancılık mesleği yok oluyor!
Yorgancılık mesleği, makineleşme ve çırak yetişmemesi nedeniyle yok olmanın eşiğine geldi. Nazilli’de yorgancılık mesleğinin son temsilcilerinden Abdullah Bilgin, “Bu meslek bizimle bitecek” dedi.
-DOĞUKAN ÖZTÜRK
Geleneksel meslekler tek tek yok olmaya devam ediyor. Makineleşme sonucu rağbet görmeyen ve çırağı yetişmeyen yorgancılık mesleği de bunlardan birisi. Asırlardır süre gelen yorgancılığın Nazilli’deki son temsilcilerinden Abdullah Bilgin, 40 yılı aşkın süredir el emeğiyle yatak ve yorgan dikiyor. Bilgin mesleğin yavaş yavaş yok olması nedeniyle ciddi endişe taşıdığını belirtti. Bilgin, “Çırak yok, bu işi öğrenmek isteyen yok. Gençler bu mesleği tanımıyor bile. Bizden sonrası yok gibi.” dedi.
10 SENE SONRA TAMAMEN BİTEBİLİR
Yorgancılığa çocuk yaşlarda çırak olarak başladığını belirten Bilgin, “Bu iş bize babadan kalmadı. Biz çıraklıkla başladık, usta olduk. 1995’ten beri kendi iş yerimde çalışıyorum ama öncesi de var. 40 yıla yakın bir emeğimiz var bu işte. Şimdi herkes hazır iş istiyor. Pamuk kabartma makineleri biraz toz yapar. Gençler tozu görünce kaçıyor. Bir de sabır yok. Bu iş öyle bir günde öğrenilmez. İki kızım var, dışarıda çalışıyorlar. Zaten erkekler de istemiyor bu işi. Yani bu meslek 10 sene sonra tamamen bitebilir.” ifadelerini kullandı.
DOĞAL ÜRÜNÜN KIYMETİNİ BÜYÜKLER BİLİYOR
Hazır yorganların ucuz olması ve yıkanabilir olması sebebiyle tercih edildiğini söyleyen Abdullah Bilgin, “El emeğiyle yapılan ürünlerin hem daha sağlıklı hem de daha dayanıklı. Pamuk, yün doğal malzemeler her zaman vücut için daha iyidir. Hazır olanlar silikon, polyester. Onlar yıkanıyor diye tercih ediliyor ama sağlık açısından el yapımı yorgan çok daha faydalı. Hazır olan yorganlar dayanmaz kopar ama doğalı kıymetlidir. Sağlığına önem veren yine el yapımı, pamuklu ürünü tercih eder. El dikişi kolay değil ama değeri büyük. Gençler bilmiyor ama büyükler pamuk yorgan ister. Biz de ona göre yaparız.” diyerek ifadelerini belirtti.
BİZ SON NESLİZ, BİZDEN SONRA GELEN YOK
Yorgancılığın asırlardır hayatta olan geleneksel bir zanaat olduğunu hatırlatan Bilgin, “Avrupa’da da kalmadı. İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerde bile yapan yok. Nazilli’de biz sonlarız artık. Genç yok, öğreten yok, öğrenmek isteyen hiç yok. Biter bu iş.” diye konuştu.
Kaynak:Nazilli Havadis
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.