Nazilli’de hayvanseverler tek ses tek yürek: “Sokak hayvanları için rehabilitasyon merkezi kurulmalı”
Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu, “Sokak hayvanları, rehabilitasyon merkezlerinde kısırlaştırma, küpeleme, çipleme işlemleri yapıldıktan sonra bölgesine geri bırakılmalı” diye konuştu.
Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Sokak hayvanları, rehabilitasyon merkezlerinde kısırlaştırma, küpeleme, çipleme işlemleri yapıldıktan sonra bölgesine geri bırakılmalı” diye konuştu.
Nazilli’nin soğuk havayla mücadelesi sürerken, binlerce sokak hayvanı için de yaşam şartları giderek zorlaşıyor. Her geçen gün artan sayılarına henüz çözüm bulunamayan sokak hayvanları için neler yapılabilir sorusuna açıklık getiren Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu, ilçede acilen rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğine dikkat çekti.
“Sokak canları kısırlaştırılmalı ve bölgesine bırakılmalı”
Rehabilitasyon merkezi açma yetkisinin Aydın Büyükşehir’de olduğunu ancak bu konuda ilçe belediyelerine de yetki verilebildiğini hatırlatan Tığoğlu, “Bunun en güzel örneklerini Kuşadası ve Didim belediyelerinde görebiliriz. Yerel halkın da destekleriyle Didim belediye barınağı tam anlamıyla bir rehabilitasyon merkezidir. Burada hayvanlara kısırlaştırma, küpeleme, çipleme işlemleri yapıldıktan sonra canlı bölgesine geri bırakılır. Didim barınağında röntgen cihazı var, kırık operasyonu da yapılabiliyor. Kuşadası barınağı da geniş bir yelpazeye sahip. Nazilli için çözüm bellidir, acilen rehabilitasyon merkezi kurulmalıdır” diye konuştu.
Nazilli’de sokak hayvanlarının sayısının 5 bini geçtiğine vurgu yapan Tığoğlu, geçmiş dönemlerde de görülen kuduz tehlikesine dikkat çekti.
“Kalıcı çözümler istiyoruz”
Tığoğlu, günde en az 4 vaka ile ilgilendiğini, hayvanseverlerin ya da derneklerin çabalarıyla bu süreci atlamayacaklarını belirterek, “Sayın Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’a söyledik. Besleme devam etsin ama kısırlaştırma yapılsın. Hibeler ve fonlar var. Normalde hayvanların ortalama ömrü 15 yılsa sokakta 15 yıl yaşayamıyor. Biz, bu canları kısırlaştıralım ve tekrar bölgesine geri bırakalım. Aslında hayvanlar mahallemizin sakin canlarıdır. Sokağında 15 tane köpek gezen vatandaşa hayvan sevgisini aşılayamayız. Sürekli ihbar alıyoruz. Çözüm kısırlaştırma merkezinin kurulmasıdır. Proje için Sayın Vali’miz Hüseyin Aksoy ile de görüştük. Tüm hayvansever iş insanlarımız da buna hazır. Biz materyalleri bir araya getirmek için hazırız ancak aşçıya ihtiyacımız var. Biz artık kalıcı çözümler istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Belediyelerin rehabilitasyon merkezi açma zorunluluğu var”
27 Aralık 2021 tarihli genelge gereği belediyelerin rehabilitasyon merkezi oluşturmasının zorunlu kılındığının altını çizen Tığoğlu, şunları kaydetti:
“Aydın ilinde Söke ve Nazilli başta olmak üzere 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince belediyelerin 2022 Aralık ayının sonuna kadar rehabilitasyon merkezi açma zorunluluğu var. Nazilli, nüfus yoğunluğu bakımından, bütçe ayrılarak bakım evi açılması gereken ilçe konumundadır. Konu ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Belediyenin ilgili genelge gereği yapması zorunlu olan rehabilitasyon merkezi için, talep halinde 160 dönüme kadar yer tahsisi yapılabilecek. Yani burada bir yasal zorunluluk var, bu zorunluluğun uygulamaya koyulmasını bekliyoruz”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.