Nazilli'de bunu yapan yandı!
Doların artmasından sonra ürünlerine zam getiren BİM’e Tarihi ceza kesildi.
Bir çok ürününe yağmur gibi zam bindiren BİM, fırsatçılıktan dolayı 50 BİN LİRA cezaya çarptırıldığı idda edildi. Bunun üzerine BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFO’su Haluk Dörtoğlu’ndan açıklama geldi. BİM’den 350 ürüne zam haberine açıklama:
CFO doğruladı BİM, zamlara ilişkin açıklama yapan Haluk Dortoğlu, ithal girdili hammadelerdeki fiyat artışı nedeniyle üreticilerin maliyetlerinin arttığını belirtti. Dortoğlu, kendilerinin de bu artışın bir kısmını ürünlere yansıtmak durumunda kaldıklarını ifade etti. Dortoğlu, zam yapmamaları durumunda tedarikçilerin üretim yapamayacaklarını söyledi..
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın “Dalgalanmayı fırsat görüp stokçuluk yapanlar var, önlem alınacak” açıklamasıyla ilgili olarak iş dünyası temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.Dünya gazetesinde İrem Çetingöz ve Sercan Akıncı’nın haberine göre, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf kesiminde stok olmadığını fakat dolara endeksli ürünlerde fiyatların yükseldiğini belirtti. Buna karşın birtakım fırsatçıların da ortaya çıktığını anlatan Palandöken, şunları kaydetti:
‘DOLARDAKİ ARTIŞIN 2 KATI KADAR FİYAT ARTIŞI YAPANLAR VAR, SANKİ HER ŞEY YURTDIŞINDAN GELİYORMUŞ GİBİ BİRÇOK ÜRÜNE ZAM YAPILDI‘
“Dolardaki artışın 2 katı kadar fiyat artışı yapanlar var. Sanki her şey yurt dışından geliyormuş gibi birçok ürüne zam yapıldı. Tüketici bilinçli olduğu için esnaf bunu yapamaz ama tarım ürünlerinde stoklama yapılıyor. Adam tohum almış, ekmiş, biçmiş ama dolar arttı diye ürün fiyatını yükseltiyor” diye konuştu.
Palandöken, stokçuluğu meslek edinenler olduğuna da işaret etti. 1 koli suyun fiyatında 2 liralık artış gerçekleştiğini kaydeden Palandöken, “Fiyat daha da artacağı beklentisine giren bazı kişiler su stokluyorlar. Adamların işi su ile ilgili değil normalde. Plastik fiyatları nedeniyle şişe su fiyatlarının da artmasını bekliyorlar” dedi.
MARKETLERDE ZAM ORANI YÜZDE 30’U BULDU
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, sektör temsilcilerinin önlerini görememekten şikayet ettiklerini belirtti ve doların iniş çıkışının piyasada tedirginlik oluşturduğunu kaydetti. Altunbilek, “Firmalar biraz daha temkinli. Sanayi amaçlı değil de ihtiyaç amaçlı ürün veriyorlar. Şu anda perakende sektörü olarak sıkıntımız yok” dedi.
Halen marketlerde kısmen ortalama yüzde 10-30 arası zam olduğunu anlatan Altunbilek, “Firmalar zam yapmak istiyor. Genelde bu şekilde fiyat geçişleri var. Süt, peynir, deterjan gruplarında zamlar var. Eylülde doların sabit oturması dengeleri tekrar rahatlatır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ürünlerde gramajı düşürerek ‘gizli zam’ yapan firmalar Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edildi. Bakanlık söz konusu şirketlerle ilgili olarak işlem başlatacağını açıkladı.
81 ilde eş zamanlı denetimler kapsamında Ankara’da, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ve İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar’ın koordinasyonunda gıda, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren işyerleri denetlendi. Ekipler, fiyatların aylık değişimlerini inceledi ve bu değişiklikler hakkında bilgi aldı.
Yapılan denetimler neticesinde bazı temel ürün gruplarında normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlendi. Ayrıca bazı ürün gruplarında gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı ve fiyat etiketi ile ambalajlarda mevzuata uygunsuzluk bulunduğu tespit edildi. Bakanlık tarafından söz konusu uygulamalarla ilgili gerekli idari işlemler başlatıldı.
Bunu yapan yandı! 50 bin TL cezası var
3 UNSURLU DENETİM
Ticaret Bakanlığınca fırsatçılığın önüne geçmek amacıyla yapılan denetimler 3 koldan gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu”, “Ticari Reklam ve Haksız ticari Uygulamalar Yönetmeliği”, “4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında denetimler gerçekleştiriliyor. Aykırılık tespit edilen uygulamalara ilişkin bu mevzuatların cezai hükümleri çerçevesinde yaptırım uygulanıyor.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan son dönemde finansal piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat olarak gören bazı spekülatörlerin çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları, stokçuluk vb. piyasa fiyat oluşumunu bozucu davranışlar gerçekleştirdiklerini, Bakanlık olarak gelişmeleri anlık olarak takip ederek, piyasa dengesinin bozulmasını engelleyici tedbirleri almaya devam edeceklerini açıklamıştı.
Resmi Gazete’de cuma günü yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle “girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapmak” aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alınmıştı.
BİM İcra Kurulu Üyesi Dortoğlu: Zam yapmazsak firmalar üretemez
BİM’E CEZA KESİLDİĞİ İDDİA EDİLDİ
Market zinciri BİM, kriz tartışmalarının ardından bu hafta 350 ürüne birden zam yapmıştı. Dünya gazetesine açıklamada bulunan BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFO’su Haluk Dortoğlu, ithal girdili hammadelerdeki fiyat artışı nedeniyle üreticilerin maliyetlerinin arttığını belirtirken, kendilerinin de bu artışın bir kısmını ürünlere yansıtmak durumunda kaldıklarını, aksi taktirde tedarikçilerin üretim yapamayacaklarını söylemişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.