Nazilli’de aktarlar artan fiyatlardan rahatsız
Dolar kurunun 13,70 lirayı bulmasının ardından işletmelerin girdi maliyetleri arttı. Teknolojik ürünlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra birçok baharatı yurt dışından temin eden aktarlar da bu artıştan etkilendi.
GÜNAY PABUŞÇU- Karabiberden yeni bahara, karanfilden tarçına kadar birçok baharat, dolarla ithal ediliyor.
‘Sattığımızı yerine koyamıyoruz’ deyimi gerçek oldu. Geçen seneye göre daha az iş yaptıklarını belirten aktarlar, dövizdeki artıştan olumsuz etkilendiklerini söyledi.
Kahve aldı başını gitti
Brezilya’nın kahve üretim merkezlerinde yaşanan don olayları, pandemi ve döviz kurundaki hareketlilik sebebiyle kahve fiyatları uçtu. Haziran ayında kilosu 30 lira olan kahve, şu anda kilosu 150 liraya yükseldi.
Yerli üretim tarçın yok
İthal ürünü olan tarçın Vietnam, Endonezya ve Çin’den temin ediliyor.
Brezilya ve Meksika’dan getirilen ve kilosu 70-80 lira bandında olan karabiberin fiyatı 150 liraya yükseldi. Kilosu 120 olan kabuk tarçının kilosunun 200 liraya çıktığı görüldü.
Kimyon da mı ithal?
Burdur ve Isparta’da yetişen kimyonun kilosunun 50 liradan 80 liraya yükselmesi ve aynı şekilde kilosu 40 lira olan yerli pul biberin 60 lira bandına yükselmesi de ‘bu da mı dolar kaynaklı’ dedirtti.
Yaz sezonu boyunca kilosu 30 lira olan limon tuzunun fiyatı Eylül-Ekim aylarında tırmanışa geçti. Zeytin turşusu yapılacak dönemde ham maddesi dışarıdan gelen limon tuzu da dolardan nasibini aldı. Limon tuzunun kilosu 100 lirayı buldu.
Zencefil ve zerdeçalı sofradan eksik etmeyin
Sağlıklı beslenmeye dikkat çeken aktarlar bağışıklık sisteminin güçlü olmasını önemseyin mesajı verdi, endüstriyel gıdadan uzak durun dedi.
Aktarlar, grip ve nezle gibi kış ayları hastalıklarına karşı mücadelede zencefil ve zerdeçal bitkilerinin sofralardan eksik edilmeme yönünde önerilerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.