Nazilli Ticaret Odası, “İş Dünyası İstişare Toplantısı”na katıldı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen "İş Dünyası İstişare Toplantısı"nda konuşma yapan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, sigorta primini zamanında ödeyen işletmelerin yüzde 5’lik indirim oranının artırılmasını talep etti. Arslan, nitelikli eleman sıkıntısını gündeme getirerek, istihdamın önündeki engellerin devam ettiğine dikkat çekti.
"İş Dünyası İstişare Toplantısı", Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Işıkhan, yaptığı konuşmada, geleneksel hale gelen İş Dünyası İstişare Toplantılarının, Türkiye'nin ekonomik yapısını iş dünyasıyla istişare halinde güçlendirmek için bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
"Çalışma hayatının en büyük problemlerinden birisinin de kayıt dışı istihdam olduğuna işaret eden Işıkhan, "İlgili paydaşlar ve kamu kurumlarıyla istişare etmek suretiyle, iş gücü piyasamızın ihtiyaçlarının karşılanması ve kayıtlı çalışmaların artırılması amacıyla çalışma izinlerine ilişkin reform çalışmalarımıza da başlamış bulunmaktayız. İlk olarak, çalışma izni değerlendirme kriterlerini gözden geçirdik. Bu süreçte Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğümüz, tüm kurumlarımızın görüşlerini de almış durumda. Çalışmalarımızı yürütürken hem sektörlerin iş gücü ihtiyacını dikkate aldık hem de yabancıların kayıt dışı çalışmalarını önleme yaklaşımı içerisinde bulunduk." dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, çalışanların alacakları net ücretlerin artırılabilmesi için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prim esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi talebinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak iş gücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iş gücüne ulaşabilmelerine olanak verecek 2 protokol imzaladıklarını bildirdi.
Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezinin 81 ilde sınav ve belgelendirme hizmetlerini sürdürdüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler başta olmak üzere, 77 meslekte düzenledikleri sınavlar vasıtasıyla, 120 binden fazla çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini kaydetti.
-“Sigorta prim desteği artırılmalı”
Toplantıda konuşma yapan Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, “Şu anda işletmelere zamanında sigorta primini ödemeleri halinde yüzde 5 oranında indirim yapılmaktadır. Sigorta primini zamanında ödeyen işverenleri teşvik etmek, firmalarımızın giderlerini azaltıp istihdamı artırmak ve daha çok işverenin sigorta primlerini zamanında ödemesini sağlamak için bir ödül mekanizması olarak yüzde 5’lik indirim oranının artırılmasını talep etmekteyiz.” diye konuştu.
-Nitelikli eleman ihtiyacı ve istihdamın önündeki engeller
Nuri Arslan, konuşmasının devamında nitelikli eleman ihtiyacı ve istihdamın önündeki engelleri yeniden gündeme getirerek şu sözlere yer verdi:
“Özellikle sanayide torna, mobilya, oto tamiri gibi birçok sektörde nitelikli eleman problemi yaşanıyor. Bu ve bunun gibi sektörlerde usta yetişmemektedir. Bu sorunun çözümü konusunda mesleki eğitime talebi artırmak için çırak öğrenci ve stajyerlik sigortasının emeklilikten sayılması ve okul sürecinde yapılan öğrenci sigortalarının emeklilik konusunda başlangıç sayılmasını talep ediyoruz. İstihdamın önündeki engelleri kaldırabilmemiz ve ihtiyaç duyulan sektörlere gençlerimizi yönlendirebilmemiz için, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin 9. sınıflardan itibaren yaz tatillerinde çalışabilmesi, sigortalılığının devam etmesi ve bununla ilgili mevzuatın yenilenmesi gerekmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.