Nazilli pamuğu yıldan yıla terk ediyor! Hasadı başlayan pamukta yeni fiyat talebi

Nazilli pamuğu yıldan yıla terk ediyor! Hasadı başlayan pamukta yeni fiyat talebi

Türkiye’nin önde gelen pamuk üretim merkezlerinden Nazilli ilçesinde hasat başladı. Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, son üç yılda pamuk üretimi yapılan arazilerin ciddi oranda azaldığını belirterek, pamuk satış fiyatının en az 30 lira olması gerektiğini söyledi.

Nazilli Ovası’nda üretici Mesut Yörükoğlu‘nun tarlasındaki ilk hasada Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak  katıldı.

whatsapp-image-2023-10-10-at-14-42-28-2.jpeg

Oda başkanı Anlıak, pamuk ekimi yapılan arazilerin son üç yılına ilişkin yaptığı açıklamada, “2021 yılında 21 bin dönüm arazide yapılan pamuk ekimi, 2022 yılında 18 bin dönüm alana, bu yıl da 13 bin dönüm alana düştü. Maalesef ekim alanlarımız azalıyor, çünkü pamuk fiyatları çiftçinin yüzünü güldürmüyor.” dedi.

whatsapp-image-2023-10-10-at-14-42-29-1.jpeg

“Pamuk en az 30 lira olmalı”

Pamuğun üretim maliyetinin 22-23 lira olduğunu belirten Anlıak, “Pamuk şu anda 18,5-19 liradan işlem görüyor. Çiftçimiz pamuğunu en az otuz 30 liradan satmak istiyor. Tarım Bakanlığımızdan da kilogramda 5 lira prim desteği bekliyoruz. Üretici desteklenmezse, bu gidişle çiftçi bulamayacağız.“ diye konuştu.

whatsapp-image-2023-10-10-at-14-42-28-1.jpeg

“Çiftçi seneye kendi tarlasını dahi ekmeyecek”

Üretici Mesut Yörükoğlu ise, bahar aylarında ektikleri pamuğa çok emek verdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Eğer çiftçi yıllık ürettiği ürünlerde sıkıntı yaşamaya başlarsa, değişkenlik olur. Mısıra geçer, yoncaya geçer. Şurada görüyorsunuz yonca var. Öbür tarafta mısır var. Tabii hep arayış içindedir. Hükümetin, maliyetimizin üzerine yaşam standardımızı belirleyecek bir fiyat oluşturmasını bekliyoruz. Biz bir sonraki dönemde ekim yapabilmek adına rahat bir pozisyona girmek istiyoruz. Ben size şunu söyleyeyim. Eğer bu rakamlar değişmezse, çiftçi seneye kendi tarlasını dahi ekmeyecek. Ama şu bilinmeli ki, Ege Bölgesi'nin ana lokomotif ürünü pamuktur. Siz pamuğun kimyasını bozduğunuzda bütün piyasaları etkilersiniz. Yani verdiğin fiyatlarla çiftçiyi koruyan bir pozisyona geleceksin. Şu günün koşullarında biz pamukta en az otuz lira gibi bir rakam bekliyoruz. Türkiye'deki işsizlik oranlarını değiştiren etkenlerden biri de tarım. Tarımdaki insanları da işsiz bırakırsanız vay Türkiye'nin haline.”

whatsapp-image-2023-10-10-at-14-42-27-1.jpeg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.