NAZİLLİ DEPREME NE KADAR HAZIR?
‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Temel Afet Bilinci ve İlk Yardım Eğitmeni Uzay Tok, Nazilli’de olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
GÜNAY PABUŞÇU (ÖZEL HABER)-Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından 1.derecede deprem bölgesi olan Nazilli’de vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.
Vatandaşların afet öncesinde alacağı tedbir ve eğitimler, yapacağı hazırlıklar, kendilerine en yakın toplanma alanını öğrenmesi afet risklerinin azaltılmasına katkı sağlıyor.
Geçtiğimiz gün Aydın açıklarında yaşanan deprem felaketi İzmir'de yıkıcı bir etki oluşturdu. Birçok ilde kuvvetli hissedilen bu deprem ‘ne kadar hazırız’ sorusunu akıllara getirdi.
Afet Haberleşme Operatörü ve Afet Bilinci ve İlk Yardım Eğitmeni Uzay Tok, Havadis Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Uzay Tok kimdir?
“Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Haberleşme hizmet grubu Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC )Genel Merkez Yönetim kurulu üyesi ve Nazilli Şube Başkanı’yım. Ayrıca Türk Kızılay Aydın İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü ve AFAD Temel Afet Bilinci Eğitmeni’yim. Aynı zamanda Nazilli Belediyesi Arama ve Kurtarma (NAKUT) ekip liderliği görevini yürüttüm.”
Nazilli’de bir deprem bekleniyor mu?
“Nazilli’de tabi ki bir deprem bekleniyor. Değerli hocamız Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, bu konudaki açıklamalarını aktarmak istiyorum: ‘İzmir'deki deprem, sağ ve sol uçtaki fay hatlarına baskı yaptı. Bu sebeple Yunanistan ve Nazilli-Ortaklar-Germencik hattında yakın gelecekte yeni depremler olacak. Nazilli’de 100 yılı aşkın süredir bir hareketlilik görülmedi ve bu da bir birikime neden oldu. Birinci derecede bir deprem bölgesiyiz. Her an deprem olabilir. Bu nedenle depreme her zaman hazır olmalıyız.’”
Afetteki Haberleşmenin önemi nedir?
“Afetler haberleşme hayati bir önem taşıyor. Bu depremde ve her depremde yaşadığımız telefonların çekmemesi, haberleşememe zaman kaybına neden olur. Ekiplerin kişilere en hızlı şekilde ulaşabilmesi için haberleşmenin kesintisiz olması gerekir. Bunu sağlayabilecek tek yol ise telsizdir. Sizlere tavsiyem dünya üzerindeki 3 milyon telsiz operatörü arasına katılmanız.”
Doğal afetlere ne kadar hazırız?
“Aydın 1. derece deprem bölgesi olması ile riskli bir bölge. Ayrıca sel, heyelan, orman yangınları, bulaşıcı hastalıklar, patlamalar ve tehlikeli madde sızıntılar gibi birçok risk her zaman için ilimizde yaşanabilecek afetlerden. Afet sonrası altın saatler olarak adlandırılan ilk 72 saat (3 gün) için her bireyin hazır olması şarttır. Afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır; bizi sadece kendi hazırlığımız ve bilgimiz koruyacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama kurtarma ekipleri gibi birimlerin tüm bireylere anında ulaşması mümkün değildir.”
Aile Afet Planını Nasıl Hazırlayacağız?
“Aile Afet Planı hazırlarken ilk olarak okul çağındaki çocuklar da dahil olmak üzere, tüm aile üyelerinin katılımı ile bir aile toplantısı yapılır. Buradaki amaç; Aile Afet Planı’nın tüm aile üyeleri tarafından kararlaştırılıp bilinmesini ve plana uygun hareket edilmesini sağlamaktır. Afet sonrası nerede toplanılacağı, okuldan çocukları kimin alacağı gibi konular bu toplantıda kararlaştırılmalıdır. Deprem çantası hazırlanması ve bu çantaya aile bireylerinin ihtiyacına göre gerekli ilaçlar, bebek ya da yaşlı bakım malzemeleri hatta evcil hayvanınız için bile gerekli malzemeleri hazırlamanız gerekiyor.”
Afet gönüllüsü nasıl oluruz?
“Afetlere hazır olmanız için kurumların gönüllü oluşumlarına dahil olun. Bu sayede hem yapılan eğitimlere katılıp kendinizi geliştirin hem de afet anına hazır olun ve insanlara faydalı olun. Hem kendi gelişimleri hem de sevdiklerine faydalı olabilmeleri için Nazillili hemşehrilerime bu tarz oluşumlara gönüllü olmalarını tavsiye ediyorum. En büyük hazırlık işte budur. Deprem, sel gibi felaketlerde ne yapacağımızı bilememek, hayatımızı tehdit ediyor. Deprem çantası, toplanma merkezi, aile afet planı bunlar gönüllülere eğitimlerde veriliyor. Bunlar zor şeyler değil. Ne kadar hazırlıklı olursak, ne yapabileceğimizi o kadar iyi biliriz. Gönüllü ekiplerden başlıca; AFAD Gönüllüsü, Türk Kızılay Gönüllüsü, TRAC Amatör Telsizcilik Gönüllüsü, akıllara geliyor. Bu ekipler de Nazilli’de mevcut. Bu kurumların resmi web sitelerinden başvuruları yapıp online eğitimlere katılabilir. Bu eğitimler tamamladığınızda saha çalışmalarında pratik yapabiliyorsunuz.”
Nazilli Arama Kurtarma Ekibi (NAKUT) ne durumda?
“Geçtiğimiz yıllarda Nazilli’de kurulan Nazilli Arama Kurtarma Ekibi (NAKUT) , ilk kez bir ilçe belediyesi tarafından kurulan ekipti. Nazilli Belediyesi’nin kurduğu bu ekip o zaman ki yasal koşulların hazır olmaması gibi nedenler ile dağılmıştı. Seçimlerden sonra yeni Belediye Başkanı’mız Kürşat Engin Özcan bu konuda çalışmalara tekrar başlamış; ancak pandemi sonrası çalışmalara ara verilmişti. Umarız bu yerel ekibimiz tekrardan kurulur. Görsellerde bir örneği görülen afet bilinçlendirme çalışmaları başta olmak üzere birçok konuda afetlere hazırlıkları sağlarlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.