Namlunun ucunda 55 yıl
Çineli Çağlar ailesi 55 yıldır silah tamir ediyor.
Eski silah tamircilerinden Adnan Çağlar'ın babasından aldığı mesleği oğlu Yasin Çağlar devam ettirirken, Adnan Çağlar'ın eşi silah tamir etmeyi bilen Nermin Çağlar'ın da İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği silah tamirciliği ruhsatı bulunuyor.
Sıcak demirci Hüseyin Çağlar’ın oğlu olan 1949 doğumlu Adnan Çağlar, ilkokulda okuduğu dönemlerde babasının dükkanında demir işi ile mesleğe başladı. İlkokulu bitirdiği 1961 senesinde dönemin Çine Avcılar Derneği Başkanı Öğretmen Sadık Güney'in kendisini silah tamirciliğini öğrenmesi için Aydın'a götürdüğünü söyleyen Adnan Çağlar, o günleri şöyle anlattı:
DEMİRCİLİKTEN SİLAH TAMİRCİLİĞİNE
"Başkan Sadık Güney, beni silah tamirciliğini öğrenmem için teşvik etti. Bir Salı günü beni alıp Aydın'a götürdü. Aydın'ın tanınmış silah tamircilerinden Kazım Çelikel ile tanıştırdı. Ben haftanın iki günü Aydın'a Kazım ustanın dükkanına gidip silah tamiri eğitimi almaya başladım. Silaha olan merakım kısa sürede mesleği öğrenmemi sağladı. Babamın sıcak demirci dükkanında bir yandan küçük ev aletleri yaparken bir yandan da silah tamir etmeye başladım. O dönemde Çine'de iki silah tamircisi vardı. Biri Tekeler Köyü'nden gelme Yaşar Kaçtı, diğeri de Soğancılar Mahallesi'nde demircilik ve silah tamirciliği yapan Mehmet Cirit idi. Onlar dışında bu işi yapan insan yoktu."
182 KİŞİ İÇİNDE TEK BAYAN SİLAH TAMİRCİSİ
Adnan Çağlar 1983 yılında emekli oldu. Dükkanın çalışmaya devam etmesi için eşi Nermin Çağlar adına ruhsat alan Adnan Çağlar, eşine kısa sürede mesleği öğretti. Nermin Çağlar bakanlıktan ruhsat aldı. Nermin Çağlar o günleri anlatırken, ruhsatla ilgili yaşadığı anısını bizlere şu cümleleriyle aktardı:
"Eşim Adnan Çağlar gündüzleri dükkanda çalışıyor, akşamları da bana mesleği öğretiyordu. Bir ay kadar kısa bir süre içerisinde dolma ve kırma tüfeklerin tamirini öğrendim. 7,65 ve 6,35 gibi silahların tamirini öğrenmem de yine bir ay kadar sürdü. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 1984 yılında açtığı ruhsat alma sınavına girdim. Ankara'da yapılan sınavda yazılı sorularını yarım saat gibi kısa bir sürede yapıp kağıdı görevliye teslim ettim. Oradaki üst düzey görevli yazılıyı bitirmeme rağmen beni dışarıya çıkmama izin vermedi. 182 kişinin katıldığı sınavda tek kadın ben idim. Yetkili bana bu ruhsatı ne yapacağımı sordu. Eşimin emekli olduğunu dükkanı çalıştırmaya devam etmek istediğimizi anlattım. Mülakat sınavı ertesi gündü. Görevli memur beni göndermedi ve yazılı sınav bitmeden mülakata aldı. Önüme koyulan iki silahı da düzenli olarak söküp, taktım. Silahın bazı parça ve işlevlerini sordu, ben doğru cevap verince sınavı kazandığımı ruhsatın arkamdan geleceğini söyledi."
GÜN GEÇTİKÇE İVME KAZANAN BİR MESLEK
Adnan Çağlar ve Nermin Çağlar çiftinin iki oğlundan birisi olan 1982 doğumlu Yasin Çağlar, Endüstri Meslek Lisesi Torna Tesfiye Bölümünden mezun oldu. Yasin Çağlar annesi Nermin Çağlar'ın emekli olması nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın açmış olduğu silah tamir ruhsatını 2001 yılında alarak dükkanı devraldı. 10 yıldır silah tamir işine devam eden Yasin Çağlar, mesleği ile ilgili şunları söyledi:
"1962 yıllarında dolma ve kırma tüfek dışında tüfek tamiri yapılmıyormuş. Günümüzde yerli ve Avrupa av tüfekleri dahil yüzlerce tip silah var. Bizim meslek giderek ivme kazanan, geleceği olan bir meslek. Ruhsatlı silahların yanı sıra avda kullanılan silahlar da mesleğin bitmeyeceğinin bir göstergesi. Yaklaşık 5 yıldır silahların yanı sıra su avcılığı için araç gereçte bulundurmaya başladık. Çine'nin çevresindeki barajlar ve Çine Çayı, Çinelilerin avcılığa olan ilgisini gün geçtikçe artırıyor. Bu nedenle balık avcılığında kullanılan malzemelerin temini, bakımı ve tamirini de yapıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.