İkinci el otomobil piyasası hareketlendi
Sıfır kilometre araçlarda yaşanan çip ve tedarik krizi sebebiyle ikinci el otomobil piyasası oldukça hareketli. Sektör temsilcileri araç fiyatlarında yüzde 15'e varan artışın söz konusu olduğunu söyledi.
GÜNAY PABUŞÇU-Otomotiv piyasasında son aylarda yaşanan çip krizi sıfır kilometre araçlarda tedarik sorununa ve fiyatların da yukarı yönlü olmasına neden oluyor. Sıfır kilometre araçlardaki olumsuz gelişmeler, taleplerin ikinci el piyasasına kaymasına neden oldu.
Nazilli Motorlu Araçlar Ticareti Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi(NOTS) Genel Kurul Başkanı ve Şentürk Otomotiv işletme sahibi Suat İşbilen ve Çetinkaya Otomotiv işletme sahibi Ramazan Çetinkaya, ikinci el otomobil piyasasını değerlendirdi.
“2020 yılının cirosunun beklentisi içinde değiliz”
İşbilen, ikinci el otomotiv piyasasının 2020 yılında altın yılını yaşadığını hatırlatarak, “Pandemi, 2020 yılında ikinci el piyasasını olumlu etkiledi. Bazı araçlar yüzde 100’ün üzerinde değer kazandı. 2020 yılında yatırım aracı olarak görülen otomobil şu anda o konumunu yitirdi. 2020 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı destekli verilen kredilerin vadesi 36 ay olarak belirlenmiş olup 6 aya kadar da ödemesiz dönem uygulanmıştı. Taşıt kredilerinde uygun faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunulması da vatandaşı araç almaya yönlendirmişti. Ancak şu anda 2020 yılının cirosunun beklentisi içinde değiliz” diye konuştu.
Şu andaki yüksek faiz oranıyla verilen taşıt kredilerinin sektörü etkilediğini belirten İşbilen, yüksek faiz oranlarının müşterilerin talebinin düşürdüğünü ifade etti.
“İnternet pazarcılığı da sektörün yönünü belirliyor”
22 senedir sektörde yer aldığını kaydeden İşbilen, “Otomotiv sektörü müşterinin talebine göre ivme kazanan ya da kaybeden bir yapıya sahip. Talep edilen ürünün fiyatı artar. Satılmayan ürün için de bayiler kampanyalarla ürünü elden çıkmaya çalışır. İnternet pazarcılığı da sektörün yönünü belirliyor. Şu anda ihtiyacı olan kişi aracı alacak ve kullanacak, paraya ihtiyacı olan kişi de elindeki aracı satacak” dedi.
Çetinkaya ise, 2020 yılının Mart – Nisan aylarında pandemi ile birlikte artış gösteren araç fiyatlarındaki yükselişin nedenini, toplu ulaşım araçlarının terk edilerek bireysel araçlara yönelme eğiliminin artması olarak yorumladı.
“İkinci el araçlarda talep artışı söz konusu”
Son bir haftada 80 bin ile 150 bin lira arasında satılan araçların şu anda revaçta olduğunun altını çizen Çetinkaya, “20 bin liralık arabaların 60 bin lira olmasının nedeni, müşterinin talebidir. Sektör hızlandı, daha da hızlanır. Otomotivde bir çip sıkıntısı var. Şu anda 7 büyük firma, otomobil üretimini durdurdu. Bayilere 5-6 ay bayilere araç göndermeyeceğini bildirdi. Araba fiyatları düşecek diyenlere şunu söylemek istiyorum. Dünyada fiyatı düşen bir şey göstersinler, kabul edeceğim. Bugün her ne alırsan al, bir ay sonra en az yüzde 20 fiyat farkı koyuyor. Şu son bir haftada Fiat, Ford, Renault gibi markaların gözde araçlarının fiyatları artış gösterdi. Şu anda binek otomobillerde ciddi bir artış var. Ticari araçlarda ise ciddi bir artış söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.
Çetinkaya bu dönemde gizli bir develüasyon yaşandığına dikkat çekerek, yalnızca otomobil fiyatlarının yükseldiği gibi bir algı yaratılmasına karşı çıkarak, otomobil parçalarının da pahalı olduğunu aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.