Güdüşlü’nün Çeşmesi Hoş Olmadı
Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Güdüşlü mahallesinde türkülere konu olan çeşmeyi güzelleştirmek isteyen köylülerin yaptığı boyama işi ise üzerindeki tarihi yazıların okunmaz hale gelmesine neden oldu.
Ege Türkülerinin önemli örneklerinden olan ve eski köy düğünlerinde kadınların vazgeçilmez parçası olan ’Güdüşlü’nün çeşmesi’ artık ne düğünlerde kadınları oynatıyor, nede başına gelene hoş su içiriyor. Her evde su olmadan bütün köylünün başına toplandığı ve köyün gençlerinin evleneceği kızı başında beğendiği Güdüşlü’nün meşhur çeşmesinin başına bugün doğru dürüst uğrayan yok. Çeşmeye ilgisizlik bakımsızlıkla birleşince adına türkü yapılan çeşme boynu bükük kalmış. Bazı iyi niyetli köylüler ise çeşmeyi güzelleştirmek için beyaza boyayınca bilmeden en büyük kötülüğü yapmışlar. Çeşme başında çeşmenin tarihi ile ilgili Osmanlıca yazıda boyayla birlikte okunmaz hale gelmiş.
‘GENÇLERİN BULUŞMA NOKTASIYDI’
Köylülerden Mevlüt Yılmaz, yapılan boyayı elleriyle çıkarıp yazıyı okumak istese de başarılı olamazken, bu boyanın çeşmeyi güzelleştirmek için vatandaşlar tarafından yapıldığını dikkat çekiyor. Çeşmeyle ilgili bilgilerde veren MevlütYılmaz, "Eskiden her köyde olduğu gibi bizim köyde de her evde çeşme yoktu. Köyün tek çeşmesi bu çeşme idi. Evlerden çeşmeye su almaya gençler geldiği için köyün gençleri de dünyaevine girmeyi düşündüğü kızı yada erkeği çeşme başında seçerdi. Güdüşlü’nün çeşmesi türküsü de buradan çıkmış. Bu türkü birçok düğünde dillendirilirken, daha sonra bestelenmiş. Böylece bizim köyün tek su kaynağı da meşhur oldu. Köye şebeke döşenip her evin önünden su akmaya başlayınca çeşme de önemini, gençlerin toplanma yeri olma özelliğini kaybetti" dedi.
‘KÖYÜN MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKTI’
Bugün dışarıdan gelenlerin hep çeşmeyi sorduğunu dikkat çeken Mevlüt Yılmaz, "Bugün çeşme köyümüzün biraz kenarında kaldı. Eskiden evler tek su kaynağının çevresinde konuşlanırken, bugün çeşme köyün merkezi olmaktan çıkıp kenarda kaldı. Hal böyle olunca aslında bizim için çok önemli olan u çeşme bakımsız da kaldı. Bu çeşme ben bildi bileli var. Ama kaç yıllık olduğunu bilmiyorum. Yapım yılı aslında eski yazıyla üzerinde yazıyordu. Üzerine boya yapılınca o eski yazıda okunmaz hale gelmiş. Çevresinde de düzenleme yapılmayınca sıradan bir çeşme haline geldi bizim meşhur çeşmemiz. Yetkililerden çeşmemizin etrafında bir düzenleme yaparak çeşmenin kültürel miras olarak yaşatılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
TÜRKÜNÜN SÖZLERİ
Güdüşlünün çeşmesi
Ne hoş olur içmesi
Annem ne güzel oluyor
O yarla dalga geçmesi
Haydi yavrum yana doğru yana doğru
O yar açmış kollarına bana doğru
Güdüşlü boğaz içinde
Güzelleri var bağlar içinde
Güdüşlüyü Allah korusun
Bir yarim var içinde
Bağlarım çekirdeksiz bağlarım
Yarim asker onun için ağlarım
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.