Gazeteciler ‘Basın Bayramı’nda haykırdı: Yerel basının sesi kısılmaya çalışılıyor!
Nazilli’de 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, yerel medyanın yaşadığı yüksek maliyetler, dijitalleşme, yasal güçlükler ve tasarruf tedbirleri gibi sorunlar nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını ve gazetelerin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Nazilli’de 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla İstasyon Meydanı’nda tören düzenlendi.
Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen ve Aydın Gazeteciler Cemiyeti Nazilli Şube Başkanı Metin Özden, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Saygı duruşunda bulunulmasının ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Özmen konuşma yaptı.
Türkiye genelindeki ekonomik darboğazın, özellikle yerel medyayı olumsuz etkilediğini belirten Özmen, pandemi sonrası ekonomik tedbirlerin ve kısıtlamaların yerel gazeteleri yok olma noktasına getirdiğini ifade etti.
Yerel medyanın gelir kaynaklarının azalmasıyla birlikte, birçok basın kuruluşunun hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Özmen, “Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinde basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmemesi, günlük gazetelere abone olunmaması yönündeki düzenlemeler yerel basının can suyunu kesecek uygulamalardır. Pandemiden bu yana maliyetlerdeki büyük artışlar, yerel televizyonların ödenemeyecek rakamlara ulaşan uydu bedelleri, radyoların ödemek zorunda oldukları yüksek telif ve lisans bedelleri, internet medyasının sosyal medya ile rekabet edemeyecek regülasyonlara tabi tutulması özellikle Anadolu basınının sesinin giderek kısılmasına, ayakta kalma kaygısından görevini gerçek anlamda yerine getirememesine yol açmaktadır.” dedi.
“KONTROLSÜZ SOSYAL MEDYA GÖZARDI EDİLİYOR”
Yerel medyanın dijitalleşmeyle birlikte en önemli rakibinin sosyal medya ağları olduğunu vurgulayan Özmen; “Geleneksel medya kuruluşları halkın haber alma hakkını kullanabilmesi için sundukları haberlerde birçok yasal mevzuata uygun hareket etmek, halka doğrulanmış bilgi vermek, halk arasında panik ve korkuya neden olmamak, yerel ve ulusal hassasiyetleri gözetme sorumluluğu ile hareket ediyor. Ancak sosyal medya mecralarında tıklanma, beğeni alma kaygıları ön planda olduğu için ise bu kriterler çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Bu durum doğru bilgiye ulaşma konusunda güvenilir olmamasının yanı sıra kirli ellerde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Halkın doğru habere ulaşması ancak gerçek gazetecilerle mümkündür.” diye konuştu.
“YEREL BASINA DESTEK ÇAĞRISI”
Yerel demokrasilerin güçlenmesi ve halkın doğru bilgiye ulaşması adına, yerel basının desteklenmesinin kritik önem taşıdığını kaydeden Özmen, yerel yönetimler başta olmak üzere ticaret ve esnaf odaları, stk temsilcileri ile iş insanlarına basına destek çağrısında bulundu. Öte yandan milletvekillerine de seslenen Özmen, gazetecilik mesleğini düzenleyen ve bu alanda çalışacak kişileri belirleyecek bir "Gazetecilik Meslek Yasası"nın acilen çıkarılmasının gerektiğini hatırlatarak, bu yasanın haber alma özgürlüğünü destekleyici nitelikte olması gerektiğini vurguladı.
Törenin ardından gazeteciler Uğur Mumcu Anıtı'na kalem bıraktı ve cemiyet binasında istişarelerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.