Büyük Menderes Havzasında Leylek Sayımı
Ege Üniversitesi ve Kuşadası EKODOSD işbirliğiyle gerçekleştirilen leylekleri koruma ve izleme çalışmaları kapsamında, 2015 yılı sayımları yapıldı.
Aşağı Büyük Menderes Havzasında; her yıl sadece Söke köylerinde yapılan sayımlar bu yıl genişletilerek Didim, Germencik, İncirliova ve Koçarlı’ya bağlı 48 yerleşim yeri de dahil edildi.
Söke’ye bağlı köylerdeki yuvalara 160, Didim’e 14, Germencik’e 42, İncirliova’ya 34 ve Koçarlı’ya bağlı yerleşimlere 52 leylek olmak üzere, toplam 302 leyleğin geldiği tespit edildi.Tespit edilen yuvaların 92 adedinin AYDEM’in yaptığı yapay platformlara, 45 adedinin elektrik direklerine, 10 adedinin ev bacalarına, 1 adedinin fabrika bacasına, 2 adedinin duvara, 1 adedinin ağaca yapıldığı belirlendi.Söke’ye bağlı Avşar’da 12, Nalbantlar’da 10, Germencik’te bağlı Ovakarağaç’ta 11, İncirliova’ya bağlı Osmanbükü’nde 15 ve Koçarlı’ya bağlı Çakırbeyli’nin 14 yuvayla leyleklerin en fazla bulunduğu köyler olarak tespit edildi. Sayımlar sırasında, 2011 yılında Selçuk merkezde halkalanan leyleklerden TACH kodlu leyleğin Germencik Ovakaraağaç’a, TAJB kodlu leyleğin Söke Karaatlı’ya, Söke Avşar’da halkalanan TALK kodlu leyleğin Koçarlı Çakırbeyli’ye geldiği belirlendi.
Eski yıllara oranla yapılan araştırma ve gözlemlere göre leyleklerin sayısında ciddi olarak bir azalma olduğu görüldü.
DOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Leyleklerde görülen azalmalara karşın, köylerde yaptığımız araştırmalarda eskiye oranla yöre insanlarının ilgilerinin çoğaldığını gördük. Bunun nedeninin de son yıllarda leylekler üzerine yapılan çalışmaların insanları etkilediği ve farkındalık yarattığı düşüncesindeyiz. Leylek köylerinde 7’den 70’e kadar herkesin bu canlılarla yakından ilgilendiğini, onları kendi ailelerinden biri gibi gördüklerini, leylek yuvalarının nerelerde olduklarını çok iyi bildiklerini gözlemledik “ dedi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Bir leylek ailesi, bir üreme döneminde binlerce böcek, çekirge, yüzlerce kurbağa, balık, fare, sıçan, yılan, danaburnu ve benzeri tarım zararlısı olarak kabul gören sayısız canlı türü ile beslenmektedir. Tarımla uğraşan yöre insanları çiftlerini sürerken traktörlerinin arkasında mutlaka leylekler vardır. Çiftçiler kendi geçimlerini sağlamak, leylekler de beslenmelerini temin etmek için tarlada çalışmalarını sürdürürler. Çiftçi tarlasındaki zararlıları yediği için leylekten memnun, leylekte toprağın altından besinlerini çıkaran çiftçiden memnun. Sayımlar sırasında ilginç yuvalarla da karşılaştık. Tarihinde ilk kez Söke’nin Karakaya köyüne leyleklerin yuva yaptığını belgeledik. En yakın sulak alana 12 km. uzaklıktaki Karakaya’ya leyleklerin gelmesi, yöre insanlarını çok sevindirdi. 8000 yıllık tarih öncesi kaya resimlerine ev sahipliği yapan Karakaya, maden ocakları tarafından bozulan doğal peyzajının içinde yuva yapan leyleklere de ev sahipliği yapmaya başladı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle bu yıl leylek yavrularının halkalamalarına devam edilecek, Karakaya’ya ilk kez yuva yapan leyleklerin yavruları da halkalanarak her yıl izlemeleri yapılacak" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.