BAŞKAN TUĞRAL: "NAZİLLİ ESNAFI EŞİT ŞARTLARDA MÜCADELE ETMİYOR..."
Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral,Nazilli esnafının eşit şartlarda mücadele etmediğini söyledi.
NAZLI ALTINAYAR-Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, Nazilli esnafını da perişan etti. Pandemi döneminde hazırlıksız yakalanarak kapılarına kilit vuran esnaflar çözüm beklemeye devam ediyor. Dükkanlarına kavuşmak için gün sayan esnaflar, her geçen gün daha zor zamanlar geçiriyor. Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral, Nazilli’de esnafların eşit şartlarda mücadele etmediğini dile getirdi.
“ESNAF KENDİ BAŞINA ÇÖZÜM YOLLARI ARADI”
Kısıtlamaların başlamasıyla birlikte kalabalığı ve sirkülasyonu önlemek amacıyla ilk başta yerel esnaflar kapatılmıştı. Bu duruma hazırlıksız yakalanan esnaflar çözümü başka yollardan bulmaya çalıştı. Bu dönemde bile hiçbir esnafın boş durmadığını belirten Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral, “Malum pandemi dünya olarak bütün sektörleri etkiledi. Ama pandemi döneminde en çok kalabalıkları ve sirkülasyonu önlemek adına ilk olarak esnafları kapattıkları için en çok esnaflar etkilendi. Bugün zincir marketler açık, pazarlar açık, büyük fabrikalar açık fakat yerel esnaflar kapalı. Dükkan kapatan, para kazanamayan esnaf mağdur oldu. Mağdur olan esnaf ne oldu ? Kimi dükkanının önüne portakal, mandalin koydu, onu satmaya çalıştı, kimi başka yerlere yardıma giderek evine götüreceği ekmeğin parasını kazanmaya çalıştı. Kimi pazarlara çıktı. Esnaflar boş durmaktansa başka çözüm yolları bularak günlük kazancını elde etmeye çalıştı” diye konuştu.
“NAZİLLİ ESNAFI EŞİT ŞARTLARDA MÜCADELE ETMİYOR...”
Kısıtlamalar boyunca sürekli aynı sektörlerin kapatıldığını ve eşitliğin söz konusu olmadığını söyleyen Tuğral, “Pandemi döneminde sürekli aynı kişiler, sektörler mağdur oldu. Bizim karşı çıktığımız konu, eşitlik olmamasıydı. Evet, zincir marketler var, orada çalışan insanlar da var. Biz tamamen kapatılsın demiyoruz. Bu konuyla ilgili birçok belediye örnek çalışma yaptı. Birçok belediye bu konuyla ilgili meclislerinde 13 maddelik bir genelge hazırladı. Bu genelgeyle beraber zincir marketlere sınırlama koydular. Bir sokağın içinde 3 tane zincir market var. Bu marketlerin ürün çeşitliliği çok fazla olduğundan esnafı zorluyor. Fiyat olarak da zorluyor esnafı. Bir esnafın alım gücüyle onların alım gücü bir değil” dedi.
“REKABET VARDIR AMA EŞİT KOŞULLAR SAĞLANMALIDIR...”
Esnafların dükkanı kapalıyken zincir marketlerin açık olmasına tepki gösteren Başkan Tuğral , “Kısıtlama zamanında, pandemi önlemlerinde küçük esnafa yönelik kısıtlamalar olduğunda bu marketler her şeyi satmaya yine devam ediyor. Hafta sonu kıyafet satan bir esnafımızın dükkanı kapalıyken, siz marketten mont alabiliyorsunuz. Halıcılar, mobilyacılar, züccaciyeler, ayakkabıcılar kapalı fakat marketten yine bunları alabiliyorsunuz. Çünkü ürün yelpazesi çok geniş. Bu eşit bir mücadele değil. Biz savaş açmıyoruz, kapatılsın demiyoruz ama buna göre çözüm bulunabilir. Esnafı koruyacak şekilde önlemler alabiliriz. Nazilli Belediyesi de diğer belediyeler gibi esnafına sahip çıkarak bir genelge hazırlayabilir. Belli sayıda iş yeri açılması bizim kültürümüzde zaten olan bir şey. Türk esnaflığının başlangıcı kabul edilen Ahilik kültürü, bu temel üzerine kuruluydu. Bugün de iş yeri açma izni veren kurumların sayı yönünden bazı kısıtlamalar yapması gerekiyor. Evet ticarette rekabet vardır ve olmalıdır. Ama eşit koşullar sağlanmalıdır. Bir bakkala, manava, beyaz eşyacıya ruhsatını aldığı ürün dışında ürün satmasına izin verilmiyorsa, zincir markete de manav, elektronik, züccaciye ürünleri satmasına izin verilmemelidir.. Ayrıca bizim anlayışımızda rekabet fiyatta değil, hizmette olmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
“ESNAFIN KALBİNE GİRSİNLER...”
İktidar ve yerel yönetimden esnaflar için adım atmasını beklediklerini kaydeden Tuğral, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Sürekli esnafın, halkın içerisinde yer alan belediye meclis üyeleri ve belediye yönetimi olması gerekiyor. Nazilli küçük bir yer. Evet bu kişiler yolda birbirini görüyor denk geliyor ama bahsettiğim bu konu selam vermek, hayırlı işler deyip geçmek değil. Özellikle bu pandemi döneminde sık sık gidip sıkıntılarını dinlemek gerekir. Ben bir kasabın, bir yemekçinin yaşadığı sorunları bilemem. Ancak dışarıdan görebilirim sorunları. Ama o sektörün içindeki kişilerle konuşulsa onlar bütün derdini, problemini rahatça anlatabilir. Bir esnaf günü yapılsın, o gün görüşülsün. O zaman çözüm önerileri getirilsin. Pandemi döneminde Nazilli’de esnaf için herhangi bir yardım veya çözüm önerisi yok. Esnaflarla görüşün, onları dinleyin ki onlar yanlarında olduğunuzu bilsinler. Onlarla oturup ‘kardeşim derdin ne, ne yapabiliriz’ diye sorsunlar ki esnafın kalbine girsinler. Esnaf onların gerçekten ilgilendiklerini görse içinde umut yeşertir. “
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.