Aydın’ın altın incirine Avrupa’dan okratoksin freni
İtalya’ya ihraç edilmek istenen kuru incirlerde güvenli kabul edilen limitin tam 23 katı oranında okratoksin tespit edildi. Kuraklık ve aşırı sıcak hava nedeniyle ihracatın olumsuz etkilendiğini belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, tespit edilen maddelerin ürünün doğasında var olduğunu ve dönemsel gelişmelerin bakanlık tarafından Avrupa’ya iyi anlatılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde, kriz yaşanıyor.
Geçen hafta Avrupa Birliği Gıda Uyarı Sistemi’nden (RASFF) yapılan duyuruda, Türkiye’den İtalya’ya ihraç edilmek istenen kuru incirlerde güvenli kabul edilen limitin tam 23 katı oranında okratoksin tespit edildiği belirtildi.
Bu durum, ürünlerin Türkiye’ye iade edilmesine neden oldu.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, kuraklığın ve aşırı sıcak havaların kuru incirde aflatoksin ve okratoksin miktarlarının artmasına neden olduğunu ifade etti.
Avrupa Birliği’nin aflatoksin miktarını denetime tabi tuttuğunu hatırlatan Çondur, bu yıl bazı Avrupa ülkelerinin okratoksin denetimine başladığını söyledi.
-İhracatçıya külfet
Benzer sorunların her yıl yaşandığını kaydeden Çondur, “Bu yılki gibi kurak geçen senelerde toksin oluşması hızlanıyor. Aflatoksin ve okratoksin nedeniyle ürünler gümrükten geri döndürülüyor. Tabi paketli ambalajlar bozulup tekrardan işlemden geçiriliyor ve yeniden ihracata gönderiliyor. Bu da ihracatçılarımız için ek maliyet doğuruyor” dedi.
Çondur, bu yıl ihracatta zorlu bir yıl olacağını vurguladı.
-“Bakanlığımız bu durumu Avrupa’ya iyi anlatmalı”
ABD, Çin, Rusya ve Arap ülkelerinin aflatoksin ve okratoksin miktarını denetlemediğini ancak pestisit değerlerine önem verdiğini aktaran Çondur, bakanlığın sorumluluk alması gerektiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Aflatoksin ve okratoksin bir küf mantarıdır. Bu mantar, ürüne dışarıdan enjekte edilmiyor, ürünün kendi doğasında olan bir mantar. İncir yeterli kurutulmadığında, çok üreyebiliyor. Kuraklık fazla olduğunda da sorun yaratıyor. Tek bir incirde olması, tüm partiyi bozabiliyor. AB ülkelerinin referans aralığı çok düşük. Bu ürünün dönemsel durumlarının, Tarım ve Orman Bakanlığı’mız tarafından Avrupa’ya iyi anlatılması gerekiyor. Tüm çabalara rağmen almazlarsa, alternatif ülkelere yönelebiliriz.”
Ekonomik koşullar nedeniyle Avrupa’nın da tüketimde daralmaya gittiğine dikkat çeken Çondur, kuru incirde hakim olunan pazarların kaybedilmemesinin gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:HAVADİS
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.