Aydın’da yerüstü sularda arsenik seviyesi normalden 6 kat fazla
2020 yılı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporuna göre, Aydın’da yerüstü sularda arsenik seviyesi normalden 6 kat fazla olduğu ölçüldü.
HAVADİS HABER-2020 yılı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporu, Aydın’daki jeotermal elektrik santrallerinin (JES) su, toprak ve tarım üzerine etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Ses Gazetesi köşe yazarı Dr. Metin Aydın, rapora ilişkin ele aldığı yazısında, “JES’ler faaliyetleri sırasında yeraltından çektikleri akışkanların büyük kısmını re-enjekte etmeyip havzadaki yerüstü su kaynaklarına bıraktıkları için Büyük Menderes Nehrinde ciddi oranda kirlilik meydana gelmektedir. Büyük Menderes Havzası’nın en önemli yerüstü su kaynağı olan Büyük Menderes Nehri bugün Türkiye’nin en kirli 3’cü nehri haline gelmiştir. Su kalitesi kesinlikle tarımsal sulamada kullanılmaması gereken seviye olan 4’cü sınıftır” dedi.
JES akışkanları içinde başta Bor ve Arsenik olmak üzere çok yüksek oranda pek çok ağır metal ve radyoaktif madde olduğunu aktaran Aydın, “Normalde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'e göre sularda Arsenik seviyesi 10 mikrogram/L altında olması gerekir. Rapora göre ise BMH’daki akarsularda yapılan ölçümlerde ortalama Arsenik değeri 60,9 mikrogram/L olarak ölçülmüştür. Sulama sonucu Arsenik ve Bor havza topraklarında birikmekte, toprak ve tarım ürünlerinde toksisite yaratmakta, insan sağlığını etkilemektedir. JES’lerin olduğu bölgelerde incir-zeytin-pamuk tarım alanları, meyve veren ağaç sayıları, meyve veren ağaç başına verim-üretim miktarları ve kalitesi azalmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.