Aydın'da Erkenci çilekler çıktı!
Aydın’ın önemli geçim kaynaklarından çileğin tarladan sofraya uzanan serüveni başladı. Çiftçinin ‘erkenci’ olarak tanımladığı çilekler örtü altından çıkarak pazardaki yerini aldı.
Aydınlı üretici erkenci çilekten nasibini almaya başladı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yemeye alışık olduğumuz çilek, üreticinin sera üretimiyle kış aylarında da tezgâhlardaki yerini aldı. İncirliova Erbeyli’de sezonun ilk hasadını yapan üretici Ali Türkeri, “Maliyetler yüksek ancak, umutluyuz. Sezon boyunca rekoltemizin de fiyatlarında yüz güldüreceğine inanıyoruz” dedi.
SEZONUN İLK ÇİLEĞİ 10 LİRADAN SATILDI
İncirliova’da geçimini tarım ve hayvancılık ile sürdüren Eli Türkeri’nin yüzü erkenci çileklerin hasat edilmesiyle güldü. Erbeyli Mahallesinde yaklaşık 70 dekar alanda üretim yapan Türkeri, Ekim ayında başlayıp Nisan ayına kadar sürecek olan hasattan rekolte beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. “Sezon dışında yaptığımız ve bizim ‘erkenci’ olarak tabir ettiğimiz çileğin üretimine 1994 yılında başladım. Bildiğimiz gibi döneminde hasat edilen çileği 3 ay tüketebiliyoruz. Ancak erkenci olarak adlandırdığımız ve serada ürettiğimiz çilekleri 7 aya kadar hasat edebiliyoruz. Bu hasat süresi doğru ve iyi bakımın yanı sıra hava şartlarına göre de değişebiliyor. Biz sezonun ilk hasadını tamamladık ve 10 liradan sattık. Verim çok güzel, böyle devam ederse yüzümüz güler” dedi.
PAZAR SIKINTISI ENDİŞELENDİRİYOR
Çilekte yaşanan en büyük sıkıntının düzensiz pazarlama ve maliyetler olduğunu kaydeden Ali Türkeri, “Yaklaşık 70 dekar alanda örtü altı çilek üretimi yapıyorum. Bunların 40 dekarı erkenci çilek. En büyük endişemiz düzensiz bir pazarlama sistemidir. İhracatta da bir standart yok. Yanlış yol izleniyor, bu sistem doğru ve ahlaklı çalışan insanlarla yapılması gerekiyor. Sıkıntılar anlık olarak gelişebiliyor, fiyatlar düşüyor, maliyetler artıyor. Biz üreticiler de zorda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
DEKARDA EN AZ 6 TON HASAT BEKLENİYOR
Sezon boyunca hasat beklentisinin dekarda en az 6 ton olduğunu söyleyen Türkeri, dekar başına artan maliyetlere de dikkat çekerek şöyle konuştu; “Sezon boyunca hasat beklentisinin en az 6 ton olduğunu söyleyen Türkeri, dekar başına artan maliyetlere de dikkat çekerek şöyle konuştu; “İyi bakımla hasadı yaklaşık 7 ay yapabiliyoruz. İlk hasadımı bu yıl 10 liraya verdim. Fiyat Aralığı 8-10 lira arası. Aslında sezon boyunca aldığımız fiyatlar daha önemli. Geçen yıl hasada başlayana kadar dekar başı maliyetimiz 25 bin liraydı. Gübre, demir ve ilaç masraflarımız bu yıl daha fazla. Geçen yıl tonajımızda sıkıntı vardı 5 ton aldım. Ama bu yıl 6 tonun üzerinde almayı hedefliyoruz. Maliyetler o kadar yüksek ki önümüzü göremiyoruz.”
AYDIN ÇİLEĞİ EDİRNE YOLCUSU
Edirne'den Aydın'a gelerek çilek satın almak isteyen Murat Çimen de fiyatların uygun olduğunu belirterek, "“Buradan çileği alıp Edirne’ye götüreceğiz. Amacımız taze çileği Edirne’ye ulaştırmak . Açıkcası Ali beyle de anlaşırsak bu hasattan ne kadar çilek çıkarsa hepsini alıp gideceğiz. Biz sadece çilek almaya gelmedik. Aynı zamanda Edirne’de de üretim yapmak için bilgi alıyoruz. Bu noktada Aydınlı üreticiler bize çok yardımcı oluyor" dedi. Çimen, hedeflerinin erkenci çilek üretimini Edirne’de de yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.