Aydın-Denizli otoyolu işçileri eylem başlatmıştı: İnceoğulları İnşaat’tan işçilere ağır sözler: Belgede sahtecilik yapmışlar
Aydın-Denizli otoyolu inşaatında çalışan işçiler, ücretlerini alamadığı ve işten çıkarıldığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Günlerdir süren eyleme ilişkin İnceoğulları İnşaat’tan sert açıklama geldi. Şirket yetkilisi Ahmet İnceoğlu, “Bu kişilerin resmi olarak alacakları yoktur. Hak etmedikleri ücretlerin peşindeler ve evrakta sahtecilik yapıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Ege Bölgesi'nin iki önemli kenti Aydın ve Denizli arasında ulaşımı kolaylaştıracak otoyol projesinde işçi eylemleri yaşanıyor. Çalışmaların devam ettiği otoyolun Kuyucak-Aydın etabında çalışan inşaat işçileri ile taşeron firma arasında çıkan maaş krizi sürüyor.
Ücretleri ödenmediği gerekçesiyle firma binası önünde eylem yapan 51 işçi, 46 kodu olarak bilinen ‘işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak’ maddesinden işten çıkarıldı.
İşçilerin, ücretlerinin ödenmesi ve işten çıkarılma kodlarının değiştirilmesi talebi üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi.
Jandarma olası olaylara karşı tedbir aldı.
İşçiler, 21 Mayıs’ta çalışmaların sürdüğü Yenipazar ilçesindeki viyadük inşaatına çıkarak eylemlerine devam etti.
Polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı olayda gazetecilere konuşan işçiler, "Ya burada paramızı verecekler, ya da bizi kefenle eve götürecekler. Başka çaresi yok. Ben gidip de çocuğumun karşısında boynumu bükemem." ifadelerini kullandı.
İşçilerin eylemi sürerken, günlerdir beklenen açıklama İnceoğulları İnşaat’tan geldi.
Dalama Şantiyesi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan şirket yetkilisi Ahmet İnceoğlu, sürece ilişkin bilgiler verdi ve işçileri sert sözlerle eleştiren ifadeler kullandı.
“Yevmiye puantajına fazladan ücret yazmışlar”
Aydın-Denizli otoyolunda yüklenici firma Fernas A.Ş. altında 28 aydır İnceoğulları İnşaat olarak faaliyet yürüttüklerini hatırlatan İnceoğlu, “Otoyol inşaatının 29'uncu kilometresinde Erol Erdem adlı kişiyle götürü-bedel usulü ile kalıp ve demir işçiliği için anlaştık. Bu şahsın yanına ustabaşı olarak aldığı kişiler için hak edişinden çok daha fazla yevmiyeleri puantaja işlemiş olduğunu fark ettik. Bu kişilerin resmi olarak alacaklarının tamamı bugün itibariyle ödenmiştir.” dedi.
“46 kodunu kaldırmaya hazırız, hakkı ve hukuku gözetiyoruz”
İnceoğlu, 46 kodu verilen işçilerden 17’siyle arabulucu aracılığıyla anlaştıklarını ve tüm işçilerle anlaşmaya hazır olduklarını belirterek şöyle devam etti:
51 işçinin şantiye alanını işgal ederek vinçlerin önünü kesmelerine ve işi durdurmalarına şahit olduk. Diğer çalışan işçilere taş atan ve çalışmalara zarar veren bu arkadaşların iş akitlerini sonlandırdık. Bize ulaşan herkese durumu anlattık. Bu arkadaşların arasından 16-17 kişilik grubun arabulucu ile anlaşma sonucunda kod 46 ile işten çıkarılmalarını kaldırdık. Diğer arkadaşların da alacakları varsa, ödemelerini arabulucu ile anlaşarak yapacağız. Gelen tüm arkadaşların kod 46 maddesini düzelteceğiz. Onlar şu anda hak etmedikleri bir ücretin peşindeler ve kamuoyunu da yanlış bilgilendiriyorlar. Bizim kimsenin hakkı ve hukukunda gözümüz yok.”
İnceoğlu, 3-4 aydır maaşlarını alamadıklarını söyleyen işçilerin gerçeği söylemediğine dikkat çekerek, ilk işe başlayan işçinin Ramazan Bayramı tatili dahil 64 gün önce göreve başladığını kaydetti.
İnceoğlu, aynı şartlarda çalışan ve puantajlarını kendisi dolduran diğer işçilerin hak ediş ödemelerini son kuruşuna kadar aldığını ve yevmiye hilesine başvurmadığını ileri sürdü.
“Evrakta sahtecilik yapmışlar”
İşçilerin hazırladığı yevmiye puantajlarının kabul edilemez olduğunu ve hak edilmeyen ücretin yasa dışı yollarla alınmak istendiğine vurgu yapan İnceoğlu, konuşmasını ağır iddialarla tamamladı:
“Kendileri ile yapılan sözleşmeye göre ödeme yapabileceğimizi söylüyoruz ama işçiler kendi kendileri hazırladıkları yevmiye puantaja göre ödeme yapmamızı bekliyorlar. Akla, mantığa ve vicdana uygun olmayacak davranışlar ve eylemler var. Mayıs ayında 17 gün içinde 1 milyon 892 bin 700 lira olmak üzere toplamda 4 milyon 965 bin 70 lira hak ettikleri ücret var. 17 Mayıs tarihinde 1 milyon 961 bin 990 lira ödenmiş olup, 2 milyon 38 bin 975 lira alacakları vardı. Henüz Mayıs ayı bitmeden alacaklarının tamamını istediler. Biz de 31 Mayıs tarihinde hak ediş ücreti belirlendikten sonra ödemenin olacağını bildirdik.
Arkadaşlar 17 Mayıs tarihi itibariyle eylemlerine başladılar. Örneğin; Fuat Akat isimli şahıs, Nisan ayında kendisine 47,5 yevmiyeyi 3 bin liradan toplamda 142 bin lira, Mayıs ayındaki 17 gün içinse, 30,5 yevmiye ücretini 91 bin lira yazmış. Burada 9-10 kişilik abi, kardeş, amcaoğlu ve Erol Erdem'in de dahil olduğu grup şebeke gibi hareket ediyor. Yevmiye puantajlarını doldurmuşlar, evrakta sahtecilik yapmışlar. Belki de diğer 40 kişinin ya yevmiye ücretlerini ödemeyecekler ya da çalıştıkları kadarını ödeyecekler ve geri kalan fazladan ücretleri de ceplerine atacaklar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.