Altın dolandırıcılığında yeni taktik: “Altın bulduk, gel birlikte çıkaralım”
Nazilli’de artış gösteren sahte altın dolandırıcılığında yeni yöntemler denendiğini belirten Nazilli Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İbrahim Önal, "Altın bulduk, gel birlikte çıkaralım, yarısı senin olsun” mesajlarına karşı vatandaşları uyardı.
GÜNAY PABUŞU -Nazilli Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İbrahim Önal, altın dolandırıcılığında yeni taktiği Havadis Gazetesi’ne anlattı.
Sistemin işleyişini tüm açıklığıyla aktaran Önal, şu ifadelere yer verdi:
“Bu sistemde cep telefonuna tanımadığınız bir numaradan mesaj geliyor. Bu mesaj sanki size yanlışlıkla gönderilmiş gibi bir izlenim yaratmak üzere tasarlanmış. Mesajda; ‘Ağabey ben Murat. Teyzem ahırın temelinden 1276 adet altın para buldu. Üzerinde Arapca yazılar ve üzerinde yeşil küf gibi bir şey var. Bunları elimizden çıkarmamıza yardım et. Yarısı senin olsun. Ben köyden ayrılamıyorum. Beni acil ara, senden haber bekliyorum’ ifadelerine yer veriliyor.”
“Birkaç sahte sikke ile vatandaş kandırılıyor””
Mesajı alan vatandaşların farklı yollarla hareket ettiklerini belirten Önal, “Duyarlı vatandaşlar hemen devletin yetkili birimlerine haber veriyor. Bir kısmı mesajı görüp umursamıyor. Bir diğer yolu seçenler ise bu numarayı geri arıyor. Karşı taraf mesajı yanlış attığını ama eğer arayan kişi ilgileniyorsa beraber bu işi yapabileceklerini söylüyor. Arayan kişi sikkelere dair kanıt istiyorsa buluşuluyor ve onlarca sahte sikke içine atılmış birkaç gerçek sikke kendisine veriliyor” dedi.
Önal, dolandırıcıların karşı tarafı ikna etmek için hastası olduğunu veya acil bir durumu olduğunu söyleyerek neden sikkeleri doğrudan kendisinin satmadığına dair mazeretler uydurduklarını söyledi.
“Vatandaşın parası cebinden buhar oluyor”
Vatandaşların bu sikkelerin gerçekliğini kuyumcularda test ettirdiğini anlatan Önal, “Vatandaş altınların gerçek olduğu anlayınca işte o zaman kumpasa düşüyor ve büyük hesaplamaların içerisine giriyor. Karşı taraf altınları elden çıkarma peşinde olduğu için vatandaşa bu altınları daha cüzi miktarlarda satmayı teklif ediyor ve amacına ulaşıyor. Böylece vatandaşın parası cebinden buhar oluyor” görüşlerini aktardı.
“Suça iştirak nedeniyle hapis cezası var”
Öte yandan Önal, kültür varlığı bulmak için izinsiz araştırma ve kazı yapmanın, 2863 sayılı yasa kapsamında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası olan bir suç olduğunu hatırlatarak, “Bu kültür varlıklarını elde etmek, bulundurmak, satmak, almak yine aynı şekilde hapisle cezalandırılıyor. Vatandaşlarımızın bu oyunların içerisine alet olmasını istemediğimiz için uyarılarda bulunuyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.