26. DÖNEM GENELKURMAY BAŞKANI İLKER BAŞBUĞ NAZİLLİ’DE
Nazilli Belediyesi’nin konuğu olarak ilçeye gelen 26. Dönem Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ülkenin iç ve dış politikasındaki tüm sorunların çözümünün Mustafa Kemal Atatürk’ü doğru anlamakla mümkün olduğunu anlattı.
GÜNAY PABUŞÇU-26. Dönem Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonu’nda “ Yurtta Sulh Cihanda Sulh” isimli konferans gerçekleştirdi. Konferansa Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, CHP İlçe Başkanı Serkan Sevim, İYİ Parti İlçe Başkanı Durmuş Kural ve yüzlerce vatandaş katıldı.
YURTTA SULH CİHANDA SULH İLKESİNİ DOĞRU ANLAYAMADIK
İlker Başbuğ, yurtta sulh cihanda sulh ilkesinin doğru bir şekilde anlaşılamadığını ifade etti. Başbuğ, “Yurtta sulh cihanda sulh ilkesi kendi kabuğuna çekilmek demek değildir. Bunu pasif bir hareket tarzı olarak görenleri ben de cahil kimseler olarak görüyorum. Bunları söyleyen kişiler Cumhuriyet’in ilanından sonra içeride ve dışarıda gerçekleştirilen politika ve stratejileri doğru olarak göremeyen cahillerdir” açıklamasında bulundu.
Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamaya her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu, ülkenin iç ve dış siyasetindeki sorunların çözüm anahtarlarının Mustafa Kemal Atatürk’ü doğru anlamakla mümkün olduğunu belirten Başbuğ, “Bugün hala Mustafa Kemal Atatürk’ü doğru anlayamamanın sancısını çekiyoruz. Onun hayatına baktığımızda tüm sorunların çözümlerini bulmak mümkün.” dedi.
BARIŞI VE HUZURU KORUMAK ŞART
Başbuğ, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yurtta sulh cihanda sulh ilkesinin temelinde barış ve huzuru istemek ve bu ortamı oluşturmak var. Hem kendi ülkemizde hem de komşu ülkelerle barışı ve huzuru korumak zorundayız. Irak’ta yaşananlardan en fazla zararı Türkiye gördü. Mustafa Kemal Atatürk 100 yıl öncesinde imzaladığı Balkan ve Sadapad antlaşmalarıyla bu barışı ve huzuru korumak istemiştir.”
DİYANETE ANAYASALI GÖNDERME
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’nın aynı tarihte 3 Mart 1924 kurulduğunu söyleyen Başbuğ, “1924 Anayasası’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili olduğu maddeyi okursanız, diyanetin şahıslardan ve kurumlardan bağımsız bir kurum olduğunu görürsünüz.” diye konuştu.
EN BÜYÜK GÜÇ EKONOMİK GÜÇ
Ülkelerin dış politikasındaki gücünü belirleyen en büyük etkenin ekonomik gücün büyüklüğü olduğunu vurgulayan Başbuğ, “Ekonomik olarak ne kadar güçlüyseniz, dış politikada da o kadar güçlüsünüzdür. Ekonomisi güçlü devletler, dünyada söz sahibi olurlar. Askeri ve politik gücün arkasında güçlü ekonomi vardır. ”
KİŞİLER, GELECEĞİNİ DÜŞÜNMELİ
İlker Başbuğ, konuşmalarında sık sık Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinden ve sözlerinden yararlandı. İlker Başbuğ zaman zaman sorduğu sorularla da katılımcıların fikirlerini aldı. Konferansın sonunda Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, İlker Başbuğ’a teşekkür plaketi verdi. İlker Başbuğ’un “Osmanlı’dan Cumhuriyet Güç Odaklarının Mücadelesi” ve “Türkiye Cumhuriyeti’nde Güç Odaklarının Mücadelesi” kitapları katılımcılara dağıtıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.